Väggbeklädnader

Inhemska klinkerplattor

Som beläggningsmaterial har klinkerplattor använts sedan antikens Rom, då lerblock brändes i ugnar. Sedan dess har tekniken knappast förändrats, bara kakel formas och eldas med modernare utrustning. Ryska fabriker använder skifferlera av hög kvalitet för tillverkning av kakel. Först rengörs materialet och krossas sedan till pulver och siktas från glimmer och stenar. Sedan blandas leran med vatten och formas till plattor i specialmaskiner. Sådant material eldas i en ugn vid en temperatur av cirka 1450 C, varför plattan är extremt stark, pålitlig och hållbar..

En egenskap hos inhemsk klinker är dess långvariga eldning i 34 timmar, vilket gör det möjligt att förbättra egenskaperna hos denna produkt..

Varför köpare väljer inhemsk klinker?

Utformningen av ett lanthus eller offentligt utrymme kan inte föreställas utan klinkerplattor, som används i fasader, och fungerar också som beläggning för trottoarer. Sådana efterbehandlingsmaterial för inhemsk produktion är inte sämre än utländska på grund av användningen av innovativ teknik., Samtidigt tilltalar prissegmentet på våra beläggningar med dess tillgänglighet. Detta är möjligt på grund av att alla plattor tillverkas inhemskt, så transportkostnaderna från fabriken till butiken är minimala, och det finns ingen tull heller. Utländska motsvarigheter är vanligtvis 1,5-2 gånger dyrare.

Ryska klinker tillverkare

För närvarande, i vårt land, är ett av de största företagen för produktion av klinkerplattor “Ecoclinker”. Fabriken öppnades 2014 och blev den första i vårt land som specialiserat sig på bearbetning och produktion av just detta efterbehandlingsmaterial. För tillverkning av beläggningar används speciella kvaliteter av lokal lera av utmärkt kvalitet. För närvarande producerar “Ecolinker” inte bara kakel för trottoaren eller fasaden, utan även trappsteg, tegelstenar och andra element för beklädnad. Hög kvalitet garanteras genom en produktionsmetod baserad på mekanisk extrudering på spansk utrustning med hög precision.

För mer information om Ecolinker -produkterna, se nedan..

Det ryska varumärket Keralite är inte mindre välkänt., vars sortiment erbjuder keramiska beläggningar för slutbehandling av socklar, fasader, trottoarer eller terrasser. Tack vare den speciella eldningen av råvaror kan rysk klinker klara temperaturer och mekaniska påfrestningar, så även efter många år kommer dess utseende att förbli densamma..

Ryska tillverkare insisterar på att livslängden för sådana produkter, om de används korrekt, kan vara upp till 100 år..

Fördelar

Fördelarna med klinker framför andra efterbehandlingsmaterial är uppenbara:

 • låg hygroskopicitet (vatten absorberas inte);
 • ökad livslängd (enligt experter kommer materialet inte att förlora sina ursprungliga egenskaper och kommer inte att brytas ner i årtionden);
 • överkomliga priser i motsats till utländsk klinker, medan kvaliteten inte är sämre än konkurrenternas produkter;

 • motståndskraft mot extrema temperaturer, på grund av vilka sådana plattor används i olika klimatzoner i Ryssland (det är osannolikt att spanska klinkers kan motstå en 30-graders frost och inte spricka);
 • slitstyrka (en sådan beläggning är svår att repa eller bryta);
 • halkskyddande egenskaper, tack vare vilken klinker säkert används för att avsluta steg och verandor.

Den enda nackdelen är inte så mycket val av mönster och nyanser..

Varianter av klinkerplattor

Ryska tillverkare erbjuder följande typer av klinker:

 • tegel;
 • termiska paneler;
 • gatstenar;
 • syrafasta plattor.

Klinker tegel

Tegelproduktionsteknik, liksom andra plattor, innebär att man eldar den vid en temperatur på mer än 1200 C. Enligt sin operativa egenskap är tegelstenen särskilt hållbar och används för efterbehandling av trottoarer, källare och administrativa lokaler. Teglet har en låg nivå av fuktabsorbering, det är också frostbeständigt, så det kan användas i olika klimatzoner.

Klinker termiska paneler

Grunden för värmepaneler är klinkerplattor. Ibland räcker det med en panel för att täcka en kvadratmeter, vilket snabbt påskyndar installationen. Stora paneler är särskilt användbara för att avsluta husets källare, skydda det mot kyla och fukt, samt halvera värmeförlusten. Nyligen har produktionsprocessen för sådana paneler förändrats – om plattorna tidigare applicerades på panelen är nu alla element en enda helhet..

Klinkerstenar

Jämfört med klassiska betongbeläggningsstenar utmärker sig klinkerstenar genom sina dekorativa egenskaper och hållbarhet. Det används ofta som en del av landskapsarkitektur i hemträdgårdar. Men i Europa har sådana gatsten varit populära i två århundraden..

Jämfört med betonganalogen är fördelarna med sådan klinker uppenbara:

 • slits inte med åren;
 • kollapsar inte från mekaniska och kemiska effekter;
 • slät, men inte hal yta;
 • mindre tjocklek än betong, vilket gör installationsprocessen snabbare och enklare.

Syrafasta plattor

Sådana plattor används på platser där kemikalier, syror och alkalier används – till exempel i laboratorier, bilverkstäder, alla typer av produktionsverkstäder, bruk och fabriker.. Syrafast kakel är ett ganska dyrt material., utvärdera därför behovet av en sådan finish innan du köper den. Naturligtvis bör du vägledas av de tekniska förhållandena under vilka reparationen kommer att utföras. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till beläggningens tjocklek (beroende på belastningens storlek).

Till exempel, om rörelse av maskiner och tung utrustning förväntas på en sådan kakel, bör tjockleken på klinkern vara 35-65 mm..

Väggdekoration med klinkerplattor

Klinkerprodukter för utomhusbruk kommer inte bara att bli ett hållbart efterbehandlingsmaterial, utan också indirekt bidra till bevarande av värme i huset. En sådan beläggning kan ge ytterligare en fördel – det är ett utmärkt skydd för väggar från effekterna av ogynnsamma klimat. Om ägaren till ett putsat hus varje år lider av samma problem – till exempel mögel och sprickor på fasaden, så kommer detta definitivt inte att hända med klinkerplattor..

Dessutom är klinker naturligt och miljövänligt, vilket innebär att det är en säker produkt, den avger inte farliga ämnen och deformeras inte under några omständigheter (som foder vid uppvärmning).

Ut mot verandan med klinkerplattor

Materialet för att vända mot verandan och trappan ska vara så starkt och hållbart som möjligt. För dessa ändamål är klinkerplattor av inhemsk produktion idealiska. Klinkern läggs på en betong- och metallbas. Installationsarbete utförs vid en temperatur av minst +5 C, så att limmet fastnar och klinken inte flagnar av. Den stora fördelen med verandasklädselbeklädnad är att den inte fryser och inte blir hal..

Ryska tillverkare erbjuder också kunder ytterligare element för kakel – kantstenar, hörn, golvbrädor och sidosteg, utan vilka avslutningen av verandan skulle vara ofullständig.

Slutsats

Rysk klinker möjliggör överkomliga pengar för att få ett pålitligt och hållbart material som kommer att hålla i många år. Om du behöver en hållbar ytbeläggning är det inte alls nödvändigt att leta efter dyra spanska eller italienska alternativ i butiken, om du kan köpa inhemska klinkerplattor nästan 2 gånger billigare.