Väggbeklädnader

Inre hörn för kakel: typer och applikationer

Den vanligaste typen av efterbehandlingsmaterial som används för att dekorera badrum och toaletter är keramiska plattor. För att slutföra det övergripande utseendet och ge estetik till rummet började proffsen använda speciella hörn för kakelmaterialet i badrummet..

Huvuduppgiften för sådana enheter är att maskera alla befintliga brister som uppträdde under vändningsarbetet, samt att skydda hörnen från mekanisk påfrestning och utseende av svamp..

Var tillämpas?

De flesta proffs använder hörn av plastplattor med hjälp av 45º vinkelslipningsmetod. Men ett sådant förfarande kräver kompetens och ansvar. Det är bättre att inte använda den här metoden om den motstående processen utförs oberoende av en person som inte har någon erfarenhet av sådant arbete. I det här fallet, för självstyling det är bättre att hitta hörn för kakelmaterialet, som kallas “layouter”.

Sådana element kommer att vara oumbärliga när de vetter mot trappor, yttre hörn av badrummet och kökets backsplash. Vanligtvis används plastlayouter för detta, som säljs i ett stort sortiment av färger och former..

Extern layout

Den mest populära typen av kakelhörn är layouten utomhus. En sådan produkt är avsedd att dekorera de yttre hörnen av rummet. Skilj den externa layouten efter måtten, valda av tjockleken på de keramiska plattorna. De vanligaste hörnen är 11, 9 och 7 mm.. Den vanliga produktlängden är 2,5 m.

Å ena sidan har layouten ett spår i vilket kakelmaterialet installeras. Den andra sidan av layouten med en dekorativ typ av yta ger ytterhörnen fullständighet och estetik..

Användningen av sådant material hjälper till att skydda det yttre hörnet från olika skador..

Följande material används vid tillverkning av hörn:

 • mässing;
 • aluminium;
 • plast.

Installationsteknik

Installation av externa PVC -packningar, även kallade “trim”, utförs efter slutet av väggbeklädnaden som bildar det yttre hörnet.

Arbetet måste utföras enligt följande algoritm:

 • Innan beklädnaden av den andra väggen påbörjas bör trimspåret sättas in i kakelplattan, som vetter mot rummets andra vägg. Samtidigt är det nödvändigt att strikt observera spårets dimensioner enligt kakelens dimensioner – annars fungerar det inte med en mindre spårstorlek. För större spårstorlekar måste mer tätningsmedel användas..
 • För ett bekvämt genomförande av att avsluta nästa vägg måste du fixa hörnet med tejp.
 • Kakelmaterialet placeras hårt pressat mot layouten – du måste alltid styra den vertikala nivån.
 • I slutet av arbetet ska hålrummen repareras med hjälp av akryl- eller silikonlim. Det är nödvändigt att täcka sömmarna mycket noga så att det inte finns något extra utrymme kvar..

Beskärning

När du installerar trim är det nödvändigt att trimma när de förväntar sig att utrusta undertak. När trimmen (profilen) har installerats är trimningen mycket svårare. Att säkra ett hörn i en dörröppning kräver en behärskning..

Vanligtvis behövs trimning när hörnen är vinkelräta mot varandra. Trimmen är trimmad i 45 graders vinkel för att fanera 135 graders yttre hörn. Arbetet måste utföras mycket noggrant, eftersom eventuella avvikelser leder till att en spricka ser ut vid korsningen..

Slarvigt arbete kommer också att leda till att en burr ser ut, vilket inte tillåter hörnen att passa tätt..

I denna process kommer en geringsbox att vara en utmärkt assistent, vilket ger en mer exakt placering av layouten i rätt vinkel. Samiska nedskärningar görs med en bågfil eller med hjälp av en turbin.

För en perfekt beskärning behöver du erfarenhet av detta företag. Därför måste du börja göra arbetet på allvar, efter att du tidigare gjort mätningar och markeringar. Om det finns skillnader i geometrin för snittet i den resulterande vinkeln bör du vara smart..

Reparera eller byta layout helt

Om du vill ändra layouten på grund av utseendet eller förekomsten av skador måste du reparera trimmen eller göra en komplett ersättning. Denna process är ganska komplicerad, men det kan fortfarande göras.. För detta:

 • det skadade elementet skärs försiktigt av utan att skada keramikplattorna;
 • pågår: trimning;
 • det är nödvändigt att skydda planet själv, förskydda själva kakelmaterialet;
 • layouten är inställd med ett bindemedel, till exempel lim.

Intern layouttyp

Den yttre typen av trim bär en betydande funktionell belastning, medan den inre typen används mycket mindre ofta. Intern trimning är inte längre nödvändig om rumsvinklarna är inställda på noll..

Strukturen hos den inre trimmen kännetecknas av designens komplexitet.. Den består av följande detaljer:

 • spår för keramiska plattor;
 • perforerad avsats;
 • dekorativt konkavt fragment.

Installationen av de inre hörnen på kakelmaterialet bör påbörjas efter att en av väggarna är helt klädd. Sedan appliceras layouten tätt på den motsatta sidan. När du avslutar nästa vägg förs plattorna in i spåret i detta hörn, och sedan pressas de starkt. Även med en tillräckligt tät installation bildas tomrum. Vid avslutande av arbetet förseglas sådana hålrum vanligtvis med lim..

De flesta experter monterar plasttangentbord med en enkel metod. Eftersom de inre hörnen vanligtvis har en dekorativ funktion för installation med kakel i badrum, bör de installeras efter att de har täckt väggarna som bildar en rät vinkel. På varje layout skärs en perforerad avsats, hörnen planteras och limmas på själva plattan.

Denna teknik har sina fördelar:

 • förenklat installationsskede;
 • möjlig installation efter avslutning med keramiska plattor.

Hörn för trappsteg

När du avslutar stegen är hörnen särskilt viktiga. För det första förbättrar de utseendet, och för det andra kommer ett sådant material att säkerställa hållbarheten hos de motstående stegen..

Hörnen som används för trappsteg kan vara av två typer:

 • liknande väggmonterad;
 • fraktsedlar.

Den första typen används mycket sällan i verk. Anledningen till detta är försvagningen av stegets vinkel vid installation av hörnen, vilket minskar livslängden kraftigt. Dessutom bibehålls fukt, smuts samlas.

Den mest effektiva är den överliggande typen av hörn.. Sådana anordningar kan ge säkerhet genom att förhindra glidning..

Metallhörn används vanligtvis..

Gemensam behandling

Även med ett tätt installerat badrum mot väggen finns det små sprickor kvar i kopplingsområdet, som måste tätas med tätningsmedel innan hörnen monteras. I det här fallet är det bästa alternativet att använda akvarietätningsmedlet. Du kan börja arbeta efter fullständig torkning..

Det är bättre att inte utföra monteringsprocessen ensam, eftersom det blir lättare att utföra sådant arbete med en assistent. Hjälp kommer att behövas för att säkerställa erforderlig noggrannhet vid läggning av plankorna. Förutom, för att uppnå en hög kvalitet på det utförda arbetet, tillåter densiteten att pressa hörnen längs längden – detta är det enda sättet att uppnå god vidhäftning av två ytor.

För att inte förstöra emaljbeläggningen limmas maskeringstejp på själva badkanten.. Därefter ska plankorna klippas ut, baserat på storleken på installationsområdet, sedan måste du applicera “flytande naglar” eller annan liknande komposition på hörnen. Lägg denna typ av plankor direkt på badkanten medan du pressar dem starkt mot själva badet och väggen.

Limningens styrka, liksom tätheten hos alla leder, beror på de ansträngningar som tillämpas..

Keramiska hörn

För att förbättra kvaliteten på beklädnadsarbetet, liksom hållfastheten hos beklädnadsytan, används speciella keramiska hörn som används istället för vanlig plast.

Det speciella med de fysikalisk -kemiska egenskaperna hos keramiska hörn är deras höga hållfasthet. Produkter behåller utmärkta yttre egenskaper under lång tid. Styrka och hårdhet, liksom fuktbeständighet, är utmärkta för pålitlig drift.. Sådana produkter kännetecknas av färgfasthet, eftersom plastprodukter blir grumliga eller blir gula efter en tid..

Nackdelarna med keramiska produkter inkluderar oförmågan att motstå betydande belastningar som är inneboende i drift. Fallet av olika föremål och slag leder till att det uppstår hål, flis. Därför måste du agera så noggrant som möjligt när du använder keramiska kantstenar för vändarbete..

För mer information om invändiga kakelhörn, se nedan..