Väggbeklädnader

Kakelstorlek 20 x 30 cm: egenskaper och funktioner

När man väljer ett fasadmaterial för att avsluta ett hem, föredrar många människor kakel. Eftersom den är en unik råvara med maximalt med dekorativa möjligheter har den ett antal fördelar jämfört med andra efterbehandlingsmaterial. När det gäller produkternas dimensioner är sorter på 20 x 30 cm mycket efterfrågade..

Vi kommer att förstå deras funktioner, praktiska egenskaper och modern tillämpning i dekorationsutrymme.

Funktioner och Fördelar

Kakelstorleken 20 x 30 cm är den mest populära av flera skäl:

 • ger kapning med en klassisk kakelskärare och till och med en glasskärare;
 • optimala mått på produkterna sparar tid för läggning;
 • på grund av produkternas låga vikt förenklas proceduren för att klistra in ytan;
 • sådant material är mindre troligt att flisas och går sönder, vilket gör att du kan minimera mängden rester efter installationen;

 • denna typ av råmaterial finns i alla samlingar av moderna märken;
 • sådant material innebär att det finns alternativ för kombinationer;
 • enkelheten i installationsprocessen eliminerar behovet av att locka externa specialister.

Väggplattor kan läggas vertikalt och horisontellt. Detta gör att du visuellt kan öka väggarnas bredd eller höjd i enlighet med designidén..

Det är också tillåtet att kombinera fragmentens riktning samtidigt. Till exempel kan en nisch markeras genom att lägga brickorna horisontellt..

Funktionerna i denna beklädnad består av dess fördelar och nackdelar..

Låt oss överväga de viktigaste fördelarna:

 • Detta material är säkert. Den innehåller inga skadliga ämnen, därför kommer den under drift inte att ha någon negativ inverkan på hushållens hälsa. Den kliniska renheten hos en kakel beror enbart på graden av förorening. Det har vetenskapligt bevisats att mögelsvampar och patogena bakterier inte slår rot på en sådan yta. Att ta hand om det är ganska enkelt: torka helt enkelt av beklädnaden med en fuktig svamp..
 • Denna finish kännetecknas av en mängd olika texturer. Förutom att det är glansigt och matt, tillverkar tillverkare sorter med en lättnad.
 • Samlingar som presenteras av varumärken till salu skiljer sig åt i ett brett utbud av nyanser, vilket gör att du kan välja finish för att matcha möbler eller inredning.

 • En sådan kakel är ett mångsidigt material som är lämpligt för efterbehandling av stilar i olika riktningar. Med rätt val kan den användas för att dekorera ytor av klassiska, moderna, etniska och vintage -mönster..
 • Denna parameter låter dig använda brickor i olika rum. Det kan användas för att dekorera inte bara ytorna på badrummet, toaletten och korridoren. Med ett kreativt tillvägagångssätt för att utforma inredningen kommer det att vara lämpligt i korridoren, köket, vardagsrummet, liksom på loggian eller balkongen.
 • Storleken gör att du kan kombinera material av olika texturer och nyanser, vilket är särskilt bekvämt när du komponerar kompositioner med tillägg av kanter.

Specifikationer

Tänk på produkternas huvudsakliga egenskaper i 20 x 30 cm -format:

 • Beroende på materialtyp har plattorna olika tjocklekar och nivåer för maximal tillåten belastning. Tjockleken på väggbeklädnadsplattorna varierar från 5 till 9 mm. Det är viktigt att komma ihåg att väggplattor inte kan användas för golvfinish, eftersom deras tillåtna viktbelastning är mycket lägre..
 • Denna finish är brandsäker. Dess struktur reagerar inte på temperaturförändringar, men materialet har en tydlig klassificering för interiörarbete.
 • Med korrekt installation med preliminär ytbehandling kan detta material dekorera väggar i 15 – 20 år eller mer..
 • Plattor med denna storlek har små sömmar, när du bearbetar dem med en speciell komposition kan du inte vara rädd för att de kommer att orsaka en minskning av livslängden.

 • Materialets yta kan vara glaserad eller oglaserad. Närvaron av ett skyddande lager ökar plattornas tjocklek och vikt, motsvarande GOST. Vänd mot 1 kvadratmeter vägg med keramiska plattor väger cirka 12-13 kg (vikten på 1 kvadratmeter golvplattor är cirka 16 kg).
 • Väggplattor 20 x 30 cm gnids inte av slipmedel. Samtidigt ändras inte intensiteten i nyanserna under hela tiden medan den är på ytan..
 • Finisher kan imitera andra material, inklusive olika typer av trä, sten, marmorflis, naturläder och textilier.

nackdelar

Trots de många fördelarna är kakel på 20 x 30 cm inte utan nackdelar. Detta material är kallt. Det kan inte isolera väggar, därför rekommenderas det inte att trimma större delen av bostaden med sådant material. Detta kan få rum att se kalla ut och inte bara visuellt..

En viktig punkt är noggrann förberedelse av basen. Många inser nackdelen med behovet av perfekt utjämning av ytan för läggning. Eventuella stötar varierar i nivå.

Dessutom är det inte lätt att demontera ett sådant mantelmaterial. Därför, om du plötsligt vill dekorera ytan med en ny trendig färg, kan du möta svårigheter..

Produkter av låg kvalitet tål ibland inte extrema temperaturer och andra faktorer som påverkar beläggningens kvalitet, därför är det värt att köpa material uteslutande från betrodda tillverkare i butiker med ett gott rykte.

Denna storlek kan inte alltid matchas med golvplattans finish.. Du kan inte använda kakel till golvet., och skillnaden mellan fogarna i kakel i olika storlekar kan visuellt förstöra utseendet på beklädnaden. Därför visar sig beräkningen och valet av både vägg- och golvplattor samtidigt vara mycket svårt..

Betalning

Att köpa beklädnad “för ögat” kan leda till brist eller ett stort överskott av produkter. För att inte betala för mycket för materialet, som efter avslutat arbete kommer att samla damm i skafferiet, före köpet, beräknas det nödvändiga antalet fragment.

En egenskap hos metoden är det faktum att brickorna inte räknas av stycket, utan mäts i kvadratmeter..

För att göra detta, beräkna ytan på ett fragment 20 x 30 cm enligt algoritmen:

 • centimeter omvandlas till meter: 20 cm = 0,2 m, 30 cm = 0,3 m;
 • längden multipliceras med bredden: 0,2 x 0,3 = 0,06 m;
 • dela 1 kvm. m per S en kakel: 1 / 0,06 = 16,66 m ≈ 17 bitar.

Således för 1 kvm. m yta kommer att kräva 17 hela fragment. Genom att känna till den totala ytan för efterbehandlingen återstår det att ersätta det önskade antalet istället för enheten.

Till exempel om beklädningsytan är 6 kvm. m, då blir beräkningen följande: 6 / 0,06 = 100 bitar.

Denna beräkning förutsätter frånvaro av äktenskap.. Det är dock inte ovanligt att brickor går sönder under transport eller under drift (till exempel på grund av felaktig skärning). Det är därför, oavsett önskad volym läggs alltid ytterligare 10% till. Detta kommer att rädda dig från en eventuell brist på motstående råvaror och gör det möjligt att byta ut den trasiga delen vid justering..

Hur mycket finns i lådan?

Förpackningen för varje specifikt märke har sina egna standarder. Vanligtvis försöker företag att inte överbelasta lådor med en viktbelastning, därför är antalet keramiska dörrar 200 x 300 mm i ett paket uppdelat i 2 rader.

Totalt läggs vanligtvis inte mer än 24 stycken i en låda. fragment av en viss storlek. I genomsnitt räcker detta belopp för att lägga 1,5 kvm. m. Förpackningens vikt är cirka 17 kg. Om plattan är belagd med glasyr blir vikten av ett sådant paket större.

Invändig användning

Kakelstorlek 20 x 30 cm är bekväm för efterbehandling av olika ytor.

 • I köket kan du lägga ut ett “förkläde” med sådant material, inklusive i de beklädda kontrasterande fragmenten av ett kök eller geometriskt tema.
 • I vardagsrummet eller köket kan väggplattor användas för att dekorera en öppen spis och välja dess nyans i samma färgschema som tonen i den inre kompositionen.
 • Accentplattan på väggen, som markerar matplatsen, kommer att se original ut..

 • I badrummet kan du lägga till vanliga enfärgade golvplattor till väggplattorna som mäter 20 x 30 cm. Detta är den enda platsen i huset där överflödet av sådant material ser lämpligt ut. Som regel har seriematerial accentinsatser som inte överbelastar bildens sammansättning..
 • För korridoren kan du välja ett praktiskt alternativ med en imitation av en trästruktur. På grund av grovheten och den matta ytan kommer en sådan finish att se väldigt snygg ut..
 • Om layouten är öppen är det vettigt att använda olika efterbehandlingsmaterial i färg och struktur för två områden med olika funktioner. Du kan till exempel markera matlagningsområdet och matplatsen. Dessa platser behöver daglig städning.

Hur man korrekt och snabbt lägger kakel i badrummet, se videon nedan.

Färglösningar

Idag är färgpaletten av kakelskärmar för väggar som mäter 20 x 30 cm olika. Hennes val är baserat på syftet med rummet och smakpreferenser för husets ägare..

Till köket finns texturerade sorter i beige, kaffe, rosa och persika toner. Färgerna på badrumsfodret följer huvudsakligen det marina temat, men idag kan du, förutom blå och blågröna toner, i dekorationen av panelerna och väggarna i dessa rum hitta mjölkchoklad, grädde-rosa , smaragdgröna och svartvita alternativ.

Hur man väljer?

När du väljer en 20 x 30 cm kakel för väggdekoration bör flera faktorer beaktas:

 • Färgen på beklädnaden ska inte “avbryta” den inre kompositionen. Det är viktigt att det mjukt avger ljusa kontraster..
 • Lita inte på tapets färg, eftersom de ofta ändras. Skuggan på beklädnaden ska matcha vilken väggbakgrund som helst.
 • Överbelasta inte beläggningen med ett stort mönster, om rummet är litet. Detta kan visuellt göra det ännu hårdare..
 • Välja material med färgade skär, tänk noga på designen. Ett misslyckat arrangemang av bilden kan visuellt snedställa väggen på vilken beklädnaden är gjord.

 • Köp en produkt av hög kvalitet (Detta framgår av den röda märken på förpackningen). Sådant material är praktiskt och hållbart..
 • Matcha inte färgen på det motstående materialet “imitera trä”, om det finns många sådana nyanser i rummet. Annars kan du få effekten av ett badhus..
 • Använd inte färgglada plattor, om möblerna är gjorda i rika färger.