Väggbeklädnader

Rakokakel: fördelar och nackdelar

Tjeckiska keramiska plattor Rako är en beläggning av hög kvalitet som efterfrågas i många länder runt om i världen. Nyckeln till detta varumärkes framgång ligger i det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet..

Särdrag

Tillverkaren av varumärket Rako är det tjeckiska företaget Lasselsberger, som producerar över 35 miljoner kvadratmeter kakel per år. Materialet presenteras i samlingarna för bostäder (hem) och tekniska lokaler (objekt).

Rako Home -kollektionen innehåller ett brett utbud av vägg- och golvbeläggningar och kanter. Golv från denna kategori kan användas för att dekorera badrum och andra vardagsrum, inklusive terrasser. Eftersom kakel kan efterlikna strukturen i trä, metall, sten eller textilier, kan en elegant inredning hemma nu göras av alla, inte bara designproffs..

Rako Objekt -plattor representeras av mer än 900 typer. Detta gör det möjligt för designers att välja den optimala lösningen för utförandet av sina icke-standardiserade kreativa idéer..

Fördelar med Rako -plattor

2017 lanserades ytterligare en produktionslinje för Rako -kakel. Tack vare användningen av högteknologisk utrustning började materialet kalibreras.

Den absoluta tillfälligheten i storlek gjorde det möjligt att perfekt foga sömmarna under installationen, dessutom blev det möjligt att kombinera olika kollektioner.

Bland andra fördelar med materialet kan följande egenskaper noteras:

 • lågt pris;
 • lång livslängd;
 • motståndskraft mot negativa atmosfäriska influenser;

 • hög slitstyrka;
 • halkskyddande beläggning;
 • motståndskraft mot kemikalier;
 • en mängd olika texturer och färger;
 • tillgänglighet av färdiga projekt för design av hall, badrum, kök, simbassänger.

Populära modeller

Keramisk samling Nästa imiterar strukturen i stickat tyg. Serien presenteras i varma och kalla toner: från grått till beige. Storleken på plattorna i denna serie är 30 × 60 cm. Beläggningen kommer att se intressant ut i badrummet och köket.

Samling Extra är en glaserad yta med matta ytor. En liknande struktur uppnås genom användning av digitaltryck och glasyr. Beläggningarna i denna serie finns i två storlekar: 40 × 80 cm och 80 × 80 cm. Materialets färgpalett presenteras i intervallet från svartbrunt till vitt. Beläggningarna i Extra -serien skiljer sig åt i samma typ, de används för dekoration av inomhus- och utomhusområden..

Samling upp har en kombination av klassiska och nya designidéer. Kakelstorlekar i denna serie kan vara 30 × 60 cm eller 20 × 40 cm. Alla beläggningar är monokromatiska och har en relief på ytan.

Kollektionen är lämplig för dem som försöker använda naturliga färger och fashionabla moderna trender i utformningen av sitt bostadsutrymme..

En annan keramik Boa -samling imiterar en matt marmoryta. Plattorna finns i vita och grå toner och har måtten 30×60 cm och 30×90 cm. Marmoreffekten uppnås genom användning av digitaltryck.

Faro samling imiterar naturligt trä. Tonerna i serien presenteras i enlighet med nyanser av naturligt trä: svart, kastanj, beige, brun, vit. Plattornas mått i Faro -kollektionen – 15 × 60 cm.

Pianosamling representerad av ek-, körsbärs- och björkblommor. Omslagets mått är 20 × 60 cm. Kakelplattorna från denna serie kommer att se vackra ut i designen av ett badrum, pensionat eller timmerhus. Dess sofistikering kommer att bidra till att betona vita blanka plattor..

Bricka från Rush -kollektionen simulerar en metallisk yta. Serien presenteras i sex färger. För att skapa en modern inredning passar golvet från Rush -kollektionen bäst.

Bassamling presenterar golvbeläggningar med måtten 30×60 cm, 60×60 cm och 30×90 cm. Tillgängliga färger: kaffe, rökigt, elfenben, wenge. På grund av den släta ytstrukturen och dess halkskyddande egenskaper kan plattorna användas i duschar, badrum, kök, restauranger, hotell..

Urvalstips

När du väljer keramiska plattor av märket Rako måste du följa följande rekommendationer:

 • För små rum är det bättre att välja produkter i storformat, då utvidgas utrymmet visuellt.
 • På en halvcirkelformad väggyta kan kakel (mosaik) monteras med ett nät.
 • Alla märkesbeläggningar är lämpliga för golvvärme.

 • Material som börjar med bokstaven W är för inredning.
 • Närvaron av bokstäverna T och D i kakelnumret indikerar förekomsten av sådana egenskaper som frostbeständighet i materialet. Beläggningen i denna kategori kan användas för loggior och terrasser..
 • Förkortningen PEI 1-5 står för materialets slitstyrka. Ju högre det sista talet, desto mer nötningsbeständig är brickan. Det bästa alternativet för installation i en lägenhet kommer att vara en beläggning med siffran “3”.

Efterfrågan på tjeckiska keramiska plattor

Kundrecensioner tyder på att tjeckiska plattor förvånar över ett stort utbud av produkter och material av hög kvalitet. Det kan konkurrera med italienska tillverkare, eftersom kostnaden för keramiska plattor från Tjeckien samtidigt som kvaliteten bibehålls är mycket lägre..

Priset i kategorin ekonomi varierar från 100-350 rubel. för 1 m2. Krävande köpare kan rekommenderas beläggningar, vars kostnad börjar från 1000 rubel per 1 m2. Denna kategori innehåller kakel med en mängd olika storlekar, texturer och färger..

Se följande video för en mästarklass om att lägga Rako -plattor..