Väggbeklädnader

Självhäftande tapeter: ett snabbt sätt att förvandla din inredning

Självhäftande tapeter: ett snabbt sätt att förvandla din inredning

Självhäftande tapeter är en nyhet inom konstruktion och renovering av lokaler. Men med all enkelhet är konsumenten skyldig att föreställa sig vilken typ av material det är, vilka egenskaper det har och hur man väljer det korrekt.

Särdrag

Självhäftande tapeter är kostnadseffektiva och låter dig spara den mest värdefulla resursen för alla reparationer-det är dags. Experter noterar att en sådan beläggning kan appliceras på möbler, dörrar och till och med fönsterbrädor. Dess tillämpning kräver inte betydande erfarenhet eller utbildning. Typisk självhäftande tapet är en PVC-film med ett mönster (prydnad) applicerat på framsidan. Baksidan är täckt med speciellt torrt lim.

Ingen vidhäftning av banan, rullad till en rulle, sker, eftersom det skyddande pappersskiktet stör, vilket isolerar arbetsytan till rätt ögonblick. Positiva recensioner är inte bara kopplade till det faktum att det inte är nödvändigt att förbereda och applicera lim eller riskera att spilla det. Bra självhäftande tapeter blir inte våta av vatten, har minimal toxicitet och är varierade i design. Priset på en sådan duk är relativt lågt, och dess livslängd är mycket betydande. På väggarna i ett kontor, lägenhet, privat hus är självhäftande tapeter lika bra.

En viktig fördel är också frånvaron av behovet av att hålla fönstren stängda i timmar..

“Självhäftande” är en flerlagersbeläggning, den innehåller:

 • Propylen, PVC och polyester – toppskikt;

 • Papper eller olika tyger – bas;

 • Mjukningsmedel, stabilisatorer – gör ytan stark och bildar det önskade utseendet;

 • Pigment (färg).

Sammantaget är detta en högkvalitativ och hållbar beläggning som inte förlorar sin attraktivitet även efter flera år. Genom att ändra sammansättningen och mängden mjukgörare som introduceras gör tillverkarna självhäftande tapeter hårdare eller mjukare. En viktig egenskap hos dem är deras immunitet mot svaga lösningar av syror och alkalier..

Måtten på en rulle självhäftande tapeter är från 0,4 till 0,9 meter breda och dess längd är alltid 14 meter.

Vad är?

Tillverkarna är redo att erbjuda en mängd olika alternativ, inte bara i färg och textur, utan även i materialet i det yttre dekorativa skiktet. Självhäftande kork tapeter garanterar en ökad ljudisolering och tillåter lite värme att passera igenom. Deras viktiga fördel är deras antistatiska effekt och utmärkta utseende..

Satin tapeter är mycket lämpliga för att skriva ut fotografiska bilder. Med hjälp av läder har teknologer lärt sig att reproducera strukturen hos präglade plåster. Ofta imiterar “självhäftande” trä, dess färg och struktur är nästan oskiljbara. Ytan kan göras både blank och matt, och detta påverkar inte kvaliteten.

Självhäftande krita tapeter kännetecknas av oöverträffad styrka och stabilitet – om de täcker något slags plan visas en verklig skrivbräda. Det är på sådana tapeter som professionella kökskockar ofta skriver med kritor och informerar underordnade om menyn.

Om någon typ av inskription inte längre behövs, det är väldigt lätt att torka av det med en svamp, det är inte ens nödvändigt att blöta det. I alla fall förlorar pappersversionen och förlorar väldigt mycket. Förutom de listade sorterna är självhäftande tapeter också vinyl. Satin och kork hör mer sannolikt till elitkategorin och är ganska dyra..

Färger och mönster

Genom att variera tonaliteten och använda ritningar (prydnader) kan du tillfredsställa även de mest krångliga barnen. Ett särskilt avsett rum för dem när de använder “självhäftande” anpassar sig enkelt till alla karaktärer och temperament. Om du tycker att barnet är för lugnt och fördjupat i sig själv är det mer korrekt att välja iögonfallande nyanser – rik gul, ljusgrön, tät orange.

Oftare måste föräldrar lösa det motsatta problemet, och här är det lämpligt att använda olika nyanser av blå och blå toner..

Det är ganska enkelt att separera områden som används av tapeter i olika färger – det finns självhäftande kanter för detta.

Spegel självhäftande tapeter kan användas i alla rum, men de visar sig bäst av allt i små områden. Det är där effekten av den visuella expansionen av rymden visar sig vara extremt viktig. Den transparenta beläggningen ser perfekt ut på glasytan, utan att störa nästan ljusets passage i önskad riktning, och samtidigt lägga till en viss textur.

Sten och trä är klassiska, nästan win-win designalternativ. Med skickligt urval kommer det att vara möjligt att introducera dem harmoniskt även i den mest moderna interiören, även i ett högteknologiskt rum..

Glansiga ytor fungerar bra i ett skuggat hörn, medan matta ytor fungerar bäst där det finns gott om ljus..

En konversation om designen av självhäftande tapeter skulle vara ofullständig utan att nämna deras holografiska version – den anses vara en av de mest originella. Självhäftande kan imitera duk, tyg, gobelänger, faner och även:

 • Korkduk;

 • Velours;

 • Metallisk;

 • Guld- och silverytor.

För möbler, bänkskivor och fönsterbrädor, använd en tjockare film än i andra fall. Genomskinlig självhäftande tapet är limmad på antika möbler – de överlappar inte, förvränger inte konsistensen medan de maskerar skav och repor. Det är vettigt att applicera en film med en mosaikbild ovanpå glaset, men det här är redan en fråga om personlig smak..

Var används?

Självhäftande tapeter kan användas i alla rum, men i grunden används de för att täcka väggarna i köket eller badrummet. På andra plats i popularitet klistras möbler och andra inredningsdetaljer.. Möjligheten att enkelt tolerera betydande värme låter dig inte vara rädd för att slutmaterialet blir förstört av värmen från spisen, vattenkokaren eller andra uppvärmningsanordningar.

Tack vare ett brett utbud av designalternativ blir det inte svårt att välja det perfekta utseendet själv; älskare av kakel kommer också att vara nöjda. Enkelt underhåll och efterlevnad av sanitära krav – vad som annars uppmärksammar självhäftande tapeter.

Hur man limar rätt?

Oavsett vilken typ av självhäftande tapeter du väljer kräver limning dem noggrann förberedelse av väggarna. De minsta oegentligheterna kommer att märkas direkt, dessutom kommer de att vara slående. Eftersom duken limmas på väggen direkt efter applicering, markera i förväg de exakta gränserna för enskilda remsor..

För att limmet ska börja fungera måste duken hållas i vatten i flera minuter (den exakta tiden anges i instruktionerna). Fukten ska absorberas av sig själv, det rekommenderas inte att vidröra tapeten just nu. Algoritmen för åtgärder är följande:

 • Applicera duken på väggen (börja från toppen);

 • Ta bort filmen med en smidig rörelse, tryck på remsan med den öppna delen;

 • Lägg märke till luftbubblor, stick försiktigt igenom dem med en nål och släpp dem utanför;

 • Se till att ränderna överlappar varandra med cirka en centimeter;

 • Duken slätas med servetter eller mjuka borstar, först uppifrån och ner, sedan från mitten till kanterna.

Kakel eller annan yta ska vara så ren som möjligt från damm och smuts. Efter bearbetning med en styv borste kan du dessutom skölja väggen med eventuellt tvättmedel och vänta tills den torkar – detta blir mer tillförlitligt.

Att döma av recensionerna av dem som limmade självhäftande tapeter i badrummen, är det bekvämt att börja arbeta från botten och gradvis flytta uppåt.

Taket måste också rengöras från alla lager, inklusive gips och andra gamla dekorativa material.. Ytan måste grundas, annars blir det inte möjligt att göra det tillräckligt platt. När duken pressas mot taket måste du gå över den med en rulle för att vara säker på ett bra resultat..

Tapetsering av golvet är en extremt original idé, men ett antal viktiga villkor måste uppfyllas. De bästa materialen för huvudgolvet i detta fall är fiberboard och spånskiva, eftersom de är perfekt platta som standard. Alla sprickor och oegentligheter måste vara kitt, för detta måste du ta de föreningar som trä och produkter baserade på det vanligtvis bearbetas.

En mjuk gummispatel hjälper till att fylla spåren med en speciell komposition, det är bra eftersom det når överallt, men inte skadar någonting. Var noga med att ta bort överskott, medan kittkompositionen fortfarande är färsk – om den stelnar blir det mycket svårare att göra detta.

På jobbet det är mer korrekt att använda inte sax, utan en vass konstruktionskniv – det gör snittet mjukare och eliminerar bildning av grader. Rullen vrids först och förvaras efter skärning i mikroklimatet där den ska limmas. Om du behöver applicera “självhäftande” på ett litet område eller på en något konvex yta, använd en hårtork för bättre vidhäftning. Du kan inte rusa, skeva, någon vikning och stretch är oacceptabelt.

Från metall, plast och målat trä kan du fortfarande, omedelbart märka ett misstag, skala av duken och korrigera resultatet. Men obehandlat trä och plywood förlåter inte misstag, eftersom det självhäftande skiktet fångar upp träfibrerna och allt material försämras oåterkalleligt.

Exempel i interiören

Det är inte ens nödvändigt att använda detta material på väggen; om ditt kylskåp inte passar in i interiören eller om köksdesignen kommer att förändras snart, är lösningen klar! Du kan göra samma sak med köksskåp, hyllor..

I badrummet krävs ett lite annorlunda tillvägagångssätt – det är värt att begränsa oss till blå och blå färg; någon nyans av beige kan se original ut, med dess hjälp kommer det att vara möjligt att skapa ett lugnt följe.

Även om korridoren vanligtvis inte upplever höga temperaturer kan smuts, stänk och vatten komma upp på väggarna. Lösningen på problemet visar sig återigen vara självhäftande tapeter som inte är rädda för att bli blöta. Du kan förbättra uppfattningen av korridoren om du täcker skåp, skoställ och hyllor med dem. Detta är kanske det enklaste sättet att omvandla strukturer av plast, fiberboard till en stilfull sken av en uppsättning. Återigen kommer mångfalden av utseende på självhäftande tapeter att undvika monotoni i inredningen..

I korridoren kommer spegelväggar att se bra ut. De låter dig utöka utrymmet och göra det lättare, ge sofistikering och charm. Om du inte gillar den här lösningen kan du alltid ändra den till imitation av trä eller sten..

Det är tillåtet att täcka möbler i rum och hallar med självhäftande tapeter. Trästrukturen ser harmonisk ut nästan överallt och är ett utmärkt alternativ för att förlänga livslängden på ett nedsmutsat men ändå robust bord, skåp eller hylla..

Att förvandla en dörr eller fönsterbräda, replikera effekten av träbearbetning av hög kvalitet är ett annat attraktivt “självhäftande” alternativ. Men det är oönskat att dekorera dem annorlunda än möbler..

I barnrum är självhäftande tapeter också mycket värdefulla, de låter barn enkelt rita vad de vill, och föräldrar oroar sig inte för det. Vilken tuschpenna, markör, penna eller färgpenna fungerar som ett kreativt verktyg.

Utmärkta konsumentegenskaper och utmärkt estetik gör användningen av “självhäftande” motiverad både i bostadslägenheter och i tvättstugor, i kommersiella lokaler..

För att lära dig hur du kan förvandla ett gammalt kylskåp med självhäftande film, se nästa video..