Väggbeklädnader

Tapeter med en textur “under huden”: funktioner och idéer i interiören

Med alla olika moderna väggbeklädnader är tapeter fortfarande ett av de mest populära sätten att snabbt förvandla ett rum. De kan vara en känslig bakgrund för resten av de inre komponenterna eller låta i all sin dekorativa kraft. Detta gäller helt för tapeter med mönster och läderliknande textur: lyxig konsistens av mjukt läder, reptil- eller ormskinn, läderklädsel med dekorativa sömmar – alla dessa tryck ger plats för en mängd olika stillösningar.

Utseendets historia

Historien om denna typ av tapeter går tillbaka till perioden med muslimskt styre över spanska Andalusien. Det unika hantverket av guadamecil -läder, när den finaste läderduken är dekorerad med invecklade mönstrade mönster och prägling av guld eller silver, tillhör de arabiska traditionerna. Präglade läderark användes inte bara för skönhet: tätt naturmaterial skyddade lokalen på ett tillförlitligt sätt mot drag och kalla stenväggar.

Ädla “Cordoba -skinn” spreds från Spanien till många slott med europeisk adel och var länge en favorit dekorativ teknik, tills de på 1700 -talet ersattes av andra tillverkningsmetoder..

Till en början blev handmålade pappersbeläggningar populära, och med utvecklingen av tryckning och maskinproduktion dök den rulltapet som vi känner till idag..

Olika sorter

För dem som väljer att använda en spektakulär läderstruktur i väggdekoration, erbjuder butiker ett bra val..

Älskare av kunglig lyx kan fortfarande köpa väggbeklädnader i naturligt läder: olika metoder för prägling på kohud återskapar enkelt unika orm- och krokodilstrukturer. Oftast är naturligt läder tapeter inte ett rullmaterial, men små ark från vilka ett slags panel är monterat. Denna tapet är fuktbeständig, icke brandfarlig och fenomenalt hållbar. För ägarna till en sådan inredning är statusen över tankar om antalet förstörda ko -själar som gick in för att avsluta de eleganta väggarna.

Ett bra alternativ till detta okomplicerade sätt att dekorera är “under huden” tapeter. Modern teknik imiterar mästerligt olika typer av läder och skapar en full effekt av naturlighet. Sådana tapeter kan vara papper, fiberduk och vinyl..

Ett hudliknande mönster kan uppnås på vanlig papperstapet på olika sätt:

  • med hjälp av högkvalitativ djuptryck – medan papperet får en jämn konsistens;
  • kompletterar utskriften med prägling – ytan blir något texturerad.

Läderliknande papperstapeter har den vanliga densiteten och tjockleken, det är ganska lätt att limma dem även för en lekman, du behöver bara komma ihåg att kombinera mönstret. Dessa omslag är det mest ekonomiska alternativet för att få den eftertraktade läderinredningen. Många av papperstapeterna är specialbehandlade och de kan torkas med en fuktig svamp utan rädsla för att förstöra ritningen. Var uppmärksam när du köper ett speciellt märke som indikerar fuktbeständighet.

Modernt papper i två lager väggbeklädnad från kvalitetstillverkare bleknar inte, det är täckt med speciella föreningar som skyddar mot smuts och skador. Papperstapeter “andas”, släpper in luft, så att det inte kommer att bildas svamp på väggarna. De är miljövänliga och ofarliga.

Non-woven tapeter skapas på basis av komprimerade cellulosaskikt och berikas med ett antal tillsatser mot blekning och yttre skador. De är mer slitstarka och hållbara än papper, de är bra för luftgenomsläpplighet, de limmas lätt och tas bort från väggen vid demontering och är inte giftiga. Alla dessa fördelar får du för en högre kostnad jämfört med papper.

Imiteringen av läder på vinyl tapeter ser mest präglad och naturlig ut. Detta är ett tvåskiktsmaterial där polyvinylkloridskum appliceras på ett lager papper eller fiberduk.

Denna tapet har ett antal bra kvaliteter:

  • hög hållfasthet – en tvålagerskomposition gör dem mycket motståndskraftiga mot revor, repor och andra yttre skador;
  • hållbarhet och slitstyrka – tillverkare ger en garanti på upp till 10 år för mönstrets säkerhet och ursprungliga utseende, tapeten bleknar praktiskt taget inte;
  • fuktbeständighet – beroende på märkningen kan dessa tapeter torkas med en svamp eller tvättas helt även med en borste;
  • mångsidighet och ett stort urval av design – prägling på ett skumvinylskikt kan imitera vilken textur som helst.

Men man kan inte låta bli att notera nackdelarna med denna typ av väggbeklädnader. Även om mer än 70 år har gått sedan deras uppfinning, tekniken förbättras ständigt och många problem har redan eliminerats:

  • toxicitet – vinyl av låg kvalitet kan avge formaldehydångor. Ge företräde åt dyrare och beprövade tillverkare från länder med stränga miljösäkerhetskrav;
  • lufttäthet – den första generationens vinyltapet utmärkte sig genom detta problem, när en gynnsam miljö för utvecklingen av svamp skapades under ett tätt “icke -andningsbart” lager. Moderna beläggningar är utrustade med luftgenomsläppliga mikroporer och behandlade med en svampdödande komposition;
  • mödosam limning – dessa tunga täta tapeter är verkligen svårare att limma än vanliga pappersmönster, viss erfarenhet behövs. Tapeten är tillräckligt tjock så att den inte går att överlappa. Du kan förenkla processen med hjälp av fiberduk tapeter – de är lättare och tunnare, men dyrare.

Under lång tid förblev toxiciteten av PVC -lagerutsläpp ett av huvudproblemen hos tillverkare av denna typ av tapeter. Teknologer lyckades skapa en produkt med säker vinyl: den så kallade “hårda” vinylen värmebehandlas (varmstämpling) och giftiga hartser och flyktiga föreningar avdunstas under denna process, vilket gör materialet ofarligt och mycket hållbart.

Invändig användning

Ett särdrag hos tapeter med läderstruktur är deras höga dekorativa effekt, men självförsörjningen av ett monotont mönster kan snabbt bli tråkigt. Läderväggar, som täcker mer än hälften av rummet, kan “döda” känslan av komfort. Det är lämpligt att kombinera dessa rika texturer med andra beläggningar, som används för efterbehandling av avsatser, nischer, burspråk.

Läder ger en touch av exotism och lyx till inredningen. Men om det är överanvändt eller kombinerat med alltför dekorerade möbler: förgyllda och snidade möbler, kristalllampor, mönstrade textilier och så vidare, kan du lätt glida in i dålig smak..

Och för att intressant kunna kombinera huden på olika texturer i en inredning måste du vara en mycket känslig och begåvad designer..

Mjukt eller texturerat läder bara skapad för arrangemang av korridoren. Använd det här utan rädsla: i detta blygsamma utrymme, i kombination med en stor spegel, vägglampor, korrekt utvalda golvplattor, kommer det att gnistra med alla dess fördelar.

Strukturen under huden på en orm ser mest varierad ut, så det räcker med en sådan tapet för att ge en vägg i rummet och göra de andra monokromatiska. Naturlig gråbrunaktig ormfärg kommer att kompletteras väl och uppdateras av turkosa nyanser.

Krokodilhudsmönster i mörka toner skapar därför en brutal maskulin bild perfekt för att avsluta ett kontor, ett jaktrum med öppen spis i ett hus på landet eller för en studio i loftstil. För att den mörka färgen inte ska se tråkig ut är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt belysningen, då kommer den präglade ytan att “bli till liv”. Samma reptilstruktur, gjord i krämig beige eller vit, ser dock inte alls stram och maskulin ut, så det kommer att dekorera ett lyxigt sovrum och vardagsrum..

Tillverkare

Hittills kommer det inte att vara något problem att köpa tapeter “under huden”. Det blir svårt att göra ett val – det finns många tillverkare och typer av inredning och färger.

Ryska fabriker producerar också sådana tapeter, men ledaren är förstås det Belgien. Detta lilla land har varit känt sedan medeltiden för produktion av textilier, inklusive inredning. Med utvecklingen av tryckpressar och den kemiska industrin har många textilföretag bytt till en ny industri och väggbeklädnadsindustrin har blomstratt. Belgiska tapeter har en innovativ design och överlägsen kvalitet. Fabriker: Omslag (Leatheritz -kollektion), Atlas (hudkollektion), Fransk-belgisk oro Grandeco-Ideco varje år släpper de ut linjer där djurtryck och lädertexturer verkligen finns.

Ett tyskt företag kan skryta med en härlig tradition som går tillbaka till 1800 -talet. Rasch. Familjeföretaget har vuxit till att bli en av ledarna i den globala industrin. Var uppmärksam på samlingen Kosmopolitisk – i den hittar du fantastiska tapeter i form av en quiltad läderduk i alla typer av färger och typer: ett mönster i form av rhombuses, rutor, imitation av den så kallade “coach” slipsen med infällda knappar. Den högsta utskriftskvaliteten skapar en helt verklig bild av mjukt läder, quiltat med tjock dekorativ tråd. Detta företag kännetecknas av mycket överkomliga priser och har länge varit känt och älskat i Ryssland..

Fabriker i England, Frankrike, Italien erbjuder också en liknande design för väggdekoration. Europeiska kvalitets- och miljösäkerhetsstandarder motiverar därför ganska höga priser på sina produkter det är bättre att inte spara pengar, utan att köpa certifierade varor från kända tillverkare.

Recensioner

Recensionerna av dem som bestämde sig för att använda lädertexturer i deras inre är ibland motsägelsefulla: vissa är glada, medan andra snabbt blir uttråkade av ett sådant mönster. Det är klart att vi inte utför reparationer i århundraden, byter interiör, uppdaterar det och lägger till nya anteckningar, kan och bör göras ganska ofta..

Men för att tapeten inte ska bli uttråkad för snabbt klistrar du över dem, till exempel väggen bakom sängens huvud eller en del av väggen bakom stolen, det vill säga en plats som du inte alltid kommer att ha framför dina ögon när du sitter eller kopplar av.

En sådan attraktiv läderyta är fortfarande en av de mest använda dekorationsteknikerna. Med modern högkvalitativ tryck- och präglingsteknik kan du dekorera ett rum med denna lyxiga textur utan att använda naturliga skinn och döda djur. Bra “läderliknande” tapeter med en slitstark yta kommer att hålla mer än ett år och kommer att glädja dig länge med detta mönster som inte går ur mode..

Hur man gör en effekt "turkiskt läder" på väggarna, se nästa video.