Väggbeklädnader

Terrakottakakel i inredningen

Terrakottakakel i inredningen

Terrakottakakel är glasade eller oglaserade plattor som är gjorda av eldad lera. Ursprungligen skapades den för hand och hade inte en glaserad beläggning, samtidigt som den kännetecknades av en imponerande (upp till 2,5 cm) tjocklek.

Översatt från italienska låter kakelns namn som “bränd jord”. Idag används detta material för att dekorera golv, väggar, eldstäder och dekorativa element i inredningen..

Särdrag

En egenskap hos plattorna är produktionstekniken. Till skillnad från andra typer av plattor, som eldas vid en temperatur på 1200-1400C, placeras “terrakotta” i en ugn med en temperatur på upp till 1000C. För att få autentiska terrakottakakel används eldfast koalinalera (vit), som helt enkelt inte tål exponering för höga (cirka 1000C) temperaturer.

Som ett resultat av sådan lågtemperaturbränning kännetecknas det färdiga materialet av 5-15% vattenabsorption och har en porös struktur. Det kan vara obekvämt att använda det inuti utan ytterligare bearbetning, därför skyddas materialet dessutom med lacker, impregneringar, varefter det får fuktbeständighet.

Huvuddragen i kakel är dess rustika stil. Materialet liknar något i Prag tegelsten och vild sten. Ibland har avsiktligt slarviga plattor ofullkomliga dimensioner, ojämna kanter och en karakteristisk grovhet. I den “korrekta” varianten är till och med förekomsten av alla möjliga brister, inklusive spår av husdjur, tillåten. Detta beror på att brickan torkar ut under naturliga förhållanden och för närvarande kan husdjur (katter, hundar) springa över den..

Fördelarna med kakel inkluderar:

 • Miljövänlig och giftfri. Den har inte ens komponenter som helt enkelt är oönskade för människokroppen..
 • Höga brandmotstånd. Användningen av plattor som värmebeständiga underlag för eldstäder kan betraktas som ett bevis på detta. Dessutom ökar den termiska “återgången” av eldstäder, färdiga med terrakotta, 2-3 gånger.

 • Fuktbeständighet, hållbarhet.
 • Motståndskraft mot mekanisk belastning, nötning.
 • UV -beständig.
 • Särskilt utseende. Användningen av materialet gör att du kan uppnå ovanliga stilistiska lösningar, förmedla atmosfären av hemmakomfort, adel, naturlighet.
 • En mängd kakelnyanser. Färgschemat sträcker sig från rödbrunt till ljusgult, det finns till och med svarta alternativ. För att erhålla en specifik nyans kan mangan, kobolt eller kromoxid tillsättas till bränningskompositionen..

Materialets tillämpningsområde är vägg- och golvbeklädnad, värmebeständiga plattor är lämpliga för beklädnad av spis, öppen spis, bastur, bad. Det är viktigt att terrakottakakel på grund av sin lösa geometri döljer alla brister i tegel..

Form och design

Formen på terrakotta kan vara vilken som helst. En kvadrat och en rektangel, liksom en sexkant anses vara traditionella. I det senare fallet ser ytan ut som en honungskaka..

En av kännetecknen på en kakel är kanske dess färg.. Varm mättad terrakotta har absorberat röda toner och halvtoner med sin energi, glad apelsin och brun, förknippad med uppmätt lugn.

Interiören, som använder terrakottakakel, ger en känsla av avkoppling, säkerhet. På grund av att denna nyans tillhör naturligt, kombineras den harmoniskt med andra naturliga färger. Med konstgjorda, särskilt sura nyanser, ser det inte ut.

Först och främst bör det noteras att att kombinera terrakotta med kalla och varma pastellfärger, liksom vitt, är en win-win. Med kakel i ljusbeige eller mjölkiga färger i interiören kan du visuellt förstora utrymmet, uppnå en känsla av friskhet.

Kombinationen av terrakottakakel med bruna toner skapar mysiga kammarrum. Ovanliga stileffekter garanteras av kombinationen av material med grönt (lövskugga), turkos, rött, grått, blått.

Montering

Innan du lägger plattorna bör förberedande arbete göras – rengör och jämna ut ytorna, ta bort spår av olja och bitumen, gamla efterbehandlingsmaterial från dem. För att jämna ut ytan och förbättra vidhäftningen bör gips och primer användas..

Kakel i olika satser kan skilja sig obetydligt från varandra i toner, Detta är dock till och med bra, eftersom det låter dig uppnå maximal naturlighet, effekten av ett naturligt lergolv. För att undvika en situation där en del av ytan är mörkare eller ljusare än den andra, rekommenderas att montera plattor från flera satser samtidigt..

Plattorna kännetecknas också av oegentligheter och små skillnader i storlek. I detta avseende utförs läggningen av materialet med ett stort gap mellan plattorna. Detta gör att de senare inte kan “springa iväg” från varandra och inte störa mönstret i murverket. Vid beklädnad av väggar och golv krävs isolering och ångspärr av ytor. Läggningen börjar i hörnen och ett lim (cementbaserat eller värmebeständigt mastik) appliceras både på materialets yta och på basen. För dessa ändamål används en konventionell och hackad murslev..

Om du behöver använda en del av brickan, skär av den med en kvarn. Överskott bör skäras av med omsorg, så att materialet inte splittras..

Eftersom utrymmet mellan plattorna är ganska stort är vanligt injektering inte lämpligt här. Det ersätts av värmebeständigt murverk för kaminer. Det är bekvämare att applicera den med en monteringspistol och sedan expandera inom sömmen.

När du står inför en eldstad rekommenderas att värma den i 5-6 timmar. Observera att i detta fall används ett speciellt värmebeständigt lim för att fixera materialet. Du kan använda eldstaden för det avsedda ändamålet 2-3 dagar efter arbetets slut.

Designtips

Korrekt användning av terrakottakakel i inredningen hjälper till att följa råd från designers:

 • Terrakotta med rika nyanser hjälper till att uppdatera den tråkiga och monotona interiören. Den kan användas som golvplatta eller accentuera interiören.
 • Det är bättre att välja tystare, dämpade kakelvariationer som rummets huvudmaterial..
 • Med kakelens dominans som slutmaterial rekommenderas möbler och andra inredningsdetaljer att tas i naturliga nyanser, enkla geometriska former, utan glans.

Användning i interiören

 • Idag används terrakottakakel framgångsrikt i både klassiska och moderna interiörer. Utan tvekan är dess plats i de stiliserade antika och etniska rummen. Det kommer att vara lämpligt i egyptiska, orientaliska interiörer. Med plattor i olika nyanser kan du använda den i rum i avantgarde- eller boho-stil. Och sådana riktningar som land, rustikt, Medelhavet har länge varit otänkbart utan terrakottakakel..
 • Terrakotta kan bli både centrum av inredningen och ha ytterligare funktioner. Det kommer att ge mys i vardagsrummet eller kontoret och kan användas både i dekoration av väggar eller golv och i framsidan av eldstaden. Möbler av naturliga ljusfärgade massiv kommer att fungera som “följeslagare” till materialet. Du kan späda det resulterande spektrumet med textilier och tillbehör av en annan nyans..

 • Ett alternativ för att använda terrakottakakel i små rum kan vara dess lokala användning, till exempel i golvet eller eldstaden, resten av inredningsdetaljerna, inklusive väggbeklädnaden, ska vara lätta. Denna teknik kommer visuellt att expandera rummet..
 • Om en sådan uppgift inte är värd det kan du göra en mer original och aristokratisk inredning. I det här fallet används plattor mer aktivt, till exempel inte bara för golv utan också för en del av väggen. Möbler och tillbehör – svart eller mörkbrun. En liknande idé kan förkroppsligas i utformningen av hallar, korridorer, kontor..

 • Terrakottakakel i köket ser väldigt organiska ut. Fram mot golvet och väggarna i kökets backsplash är de mest mångsidiga alternativen. I stiliserade lantkök, där det till exempel finns en spis, kan väggen nära den också kantas med kakel. Att använda ljusgula, djupblå eller gråa färger hjälper också till att undvika monokrom och göra köket ljusare..

Skuggans lugnande effekt och den speciella konsistensen har länge gjort terrakotta till ett av de mest eftertraktade materialen för sovrum och badrum..

 • Loftets sovrums rustika stil kommer från användning av matta plattor på golvet. Terrakottagips på väggarna och takbjälkar och ramar av trä bidrog också till att förmedla inredningens naturlighet och originalitet. Textilier med tryckt mönster tog anteckningar av romantik och lätthet.
 • En annan stilistisk effekt uppnåddes i sovrummet i medelhavsstil. Kombinationen av terrakottakakel som golv och rottingmöbler, samt snövit gardiner och en baldakin är förkroppsligandet av frihet, romantik, havsfräschör. Ett överflöd av naturligt ljus och högt i tak är en förutsättning för sådana interiörer. Förresten, “grönska” kan föras direkt in i rummet i form av krukor med palmer eller vertikal landskapsplanering av en av zonerna.

 • Medelhavstemat, kompletterat med ett rustikt tema, fortsätter i det inre av köket. Återigen kombineras golvplattorna harmoniskt med tegel och träbjälkar i taket. Rummet ser särskilt naturligt ut, hållbart. Användningen av ljusare plattor är logisk i moderna kök.
 • Kombinationen av terrakottakakel och ljusa nyanser av blått, orange och grönt gör det möjligt att uppnå originalitet i detta eleganta matsal-vardagsrum. Det är terrakotta som är basen här och låter dig undvika ett upplopp av färger..

Se nedan för mer information.