Väggbeklädnader

Turkosplattor: ljusa accenter i interiören

Ofta när de väljer färger för kakel i badrummet väljer de flesta azurblå nyanser. De tenderar att slappna av och lugna. På grund av detta är denna färg så populär. Frågan om kombinationen av himmelblå med andra toner är dock fortfarande olöst..

Turkos, liksom andra färger, har ett stort antal olika nyanser. Älskare av klassikerna använder ofta mjukt blått för att dekorera sina lokaler..

Psykologisk analys av färg

Det har länge varit känt hur olika färger påverkar en persons mentala tillstånd på olika sätt. Baserat på detta måste du vara särskilt uppmärksam på valet av palett i huset. Även om den grönblå tonen är kall, förknippar folk den med havet och avkoppling..

Enligt psykologer har han ett antal positiva egenskaper:

 • ökar självförtroendet;
 • piggar upp på morgonen;
 • lugnar sig på kvällen.

Karakteristisk

Turkos kommer från blandningen av vitt, grönt och blått. Detta är anledningen till dess stora mångfald.. Till exempel:

 • tillsats av mjölk ger himlen blå en mjukare ton;
 • kommer att uppdatera övervägande av blått;
 • lugnar gröns överlägsenhet.

Alla ovanstående alternativ är dock fortfarande ganska skarpa. Därför rekommenderas det att använda den grönblå tonen inte som den viktigaste, utan som en extra i badrummet..

Kombinera med andra toner

Alla typer av turkos kombineras bra med alla andra färger. Den bästa lösningen skulle vara:

 • Guld ton. Om du blandar dessa två färger får du en för tung bild. Det bästa alternativet är att göra ett guldmönster på den himmelska kakel. Detta kommer att tillföra lyx till miljön..
 • Ljusorange palett. Små stänk av apelsin kommer att räcka för att uppnå livfulla känslor..
 • Lila färg. För en mjuk och störande miljö kan du stanna vid det azurblå taket och lila väggar..

 • Korallfärger. Denna kombination är bra för sin kontrast. Men trim inte hela taket eller alla väggar med korall. Det är värt att bo på möbler eller dekorativa element i denna ton..
 • Svartvitt. Svartvita plattor kan ge stil till alla utrymmen. För att allt ska se harmoniskt ut bör du minska den svarta färgen till ett minimum, det viktigaste är att göra den snövit och använda mjukblå som tillägg.
 • Beige. Det rekommenderas att kombinera himmelsk med en ljus beige ton. Denna kombination ser väldigt ovanlig ut..

 • Grå-silverfärg. I kombination med azurblått och silver visar sig paletten vara ganska original.
 • vit färg. Det här är de nyanser som oftast kombineras med varandra. Vitt blir bakgrundsfärg, och azurblå-turkos tjänar till att uppmärksamma vissa delar av badrummet. Det ser alltid bra ut och anses vara en klassiker..
 • Mjölkande ton. Det är inte bara vitt, som i föregående stycke, utan mjölkigt med ljusa accenter. För att skapa en exklusiv interiör är det perfekt att kombinera den med mjukt blått och andra ljusa färger..

När du använder svart, rött och deras andra catchy sorter kan du inte överdriva det.. De kan endast användas för kontrast i små mängder.. Turkosa väggplattor fungerar bättre med neutrala färger.

Förutom att kombinera färger med varandra är det tillåtet att använda blått som mönster på mer neutrala färger. Till exempel fungerar vax och beige bra för foundation. För att få hela bilden att se dyr ut i slutändan, du kan använda guld- eller silverfärg för att dekorera plattorna.

Men det är värt att nämna att de mönstrade keramiska plattorna bara tjänar till att skapa accenter. Därför ska du inte täcka hela badrummet med det..

En universell variant är att lägga kakel med ett mönster diagonalt eller var några rad horisontellt eller vertikalt. Vart i huvudtonen måste vara ljus och monokromatisk.

alternativ

Hittills finns det ett stort utbud av azurblå-turkosa kakel till salu. Alla kollektioner varierar i form och storlek. Kaklet kan vara i form av en kvadrat eller rektangel, dessutom kan dess parametrar variera från mycket stora till mycket små storlekar.

När du bestämmer storleken på en kakel är det viktigt att överväga området i rummet som det köps för.. Ägarna till stora rum kan välja vilken storlek som helst. De kan till och med kombinera olika typer av plattor för att skapa en personlig prydnad. Och ägarna till små områden måste vara mer selektiva. Om du köper för stora plattor, kommer det visuellt att minska volymen i rummet ännu mer, och om du stannar vid för liten får du en obehaglig känsla av flimmer. Det följer att det bästa alternativet skulle vara medelstora plattor. Detta gäller både väggarna och badrumsgolvet..

Stilar

Azure -plattor är i perfekt harmoni med interiören i vilken stil som helst, men den bästa lösningen skulle vara:

 • Lantlig stil. För att bilda det behöver du bara ett vanligt kakel eller ett mönstrat himlkakel. Olika träslag kommer att vara ett bra komplement till stilen..
 • Förtrupp. Azure -färg är i perfekt harmoni med moderna interiörer. Avantgarden kompletteras bäst med glas- eller metalldetaljer..

 • Neoklassiker. Dess särdrag är elegans i kombination med svårighetsgrad. Neoclassic kombineras bäst med ett chokladfärgat golv och absolut snövit badrumsinredning.
 • Retro. För att skapa det finns det två huvudsakliga sätt i det första, hela rummet är lagt med ljusblå kakel, och alla VVS och tillbehör måste vara vita. Det andra alternativet är vita plattor varvat med blått, och som tillägg – möbler som matchar stänkarna.
 • Östlig stil. Det låter dig använda de ljusaste färgscheman. Kombinationen av azurblå-turkos med olika röda, blå, smaragdnyanser kommer att visa sig vara ovanlig. Kakel med orientaliska mönster eller prydnader kommer att vara det rätta tillägget..

  • Havsstil. Det kännetecknas av en kombination av himmelblå och vita färger. Det är enkelt att utföra. Som ytterligare detaljer kan du använda transparenta vaser fyllda med skal, sand eller bara små stenar.
  • Empire stil. Dess särdrag är lyx. För att skapa det är det bäst att använda blå, guld och vit färg. I det här fallet är det bättre att välja en ljusare nyans av blått. Men Empire -stilen kommer bara att se bra ut i stora rum. I små kommer det att se för pretentiöst ut. Ett ännu dyrare utseende kan uppnås med hjälp av konstgjord eller äkta marmor.

   När man tittar på den turkosa färgen och alla dess nyanser föreställer många sig ofta resten, havet. Men det betyder inte att denna färg bara kan användas för det marina temat. Denna färg passar alla stilar, från klassiska till lyxiga och fängslande alternativ. Himmelska plattor kombineras perfekt med andra toner och nyanser.

   Baserat på detta kan vi dra slutsatsen att azurblå-turkosa plattor är universella och, med rätt tillvägagångssätt, kommer att göra alla badrum individuella och icke-standardiserade.

   Tips för att välja brickor – i nästa video.