Väggbeklädnader

Vad kommer först: tapeter eller laminat?

Behovet av kosmetiska reparationer med byte av alla beläggningar i rummet (golv, väggar och tak) leder människor till en naturlig fråga: var är det bästa att börja. För att göra detta måste du överväga fördelar och nackdelar med olika metoder och lämpligheten av deras tillämpning i ditt specifika fall för att få det vackraste och mest exakta resultatet..

För- och nackdelar med båda sätten

Reparation i en lägenhet börjar med att rengöra alla ytor samtidigt för att klara det mesta av smutsen samtidigt. Vidare är det absolut nödvändigt att göra en slutlig finish, förbereda alla ytor. Och sedan, med de valda materialen, börja göra dekorationen.

Och här har efterbehandlare och byggare en regel – att reparera uppifrån och ner. Och det fungerar riktigt bra i många fall..

Metoden, när tapeten limmas innan, och sedan laminatet, har ett antal fördelar:

 • När tapeten klistras och skärs kan golvytan skadas med lim, murske kan tappas eller stegen placeras felaktigt och laminatet kan repas..
 • Laminat läggs på ett avstånd från väggen. Detta tillhandahålls av läggningstekniken. Därför är risken för att skada tapeten minimal, till skillnad från montering av linoleum eller matta.
 • Läggprocessen innebär inte mycket smuts och lim. Bakgrunden förblir ren.

Den enda nackdelen kan vara den torkning av väggar med rullmaterial ger avsaknad av drag. I rum med hög luftfuktighet finns det risk för skada på laminatet under denna period. Det är bättre att täcka det med en film, det kommer att förhindra korrosion av beläggningens övre lager.

Av ovanstående kan vi dra slutsatsen att när laminatet tvärtom läggs framför och sedan väggarna klistras in med dukar, är bekvämligheterna mycket mindre. Först och främst blir beläggningen smutsig, och det kommer att behövas tvättas även från mindre smuts. Och detta är merarbete. Och det finns naturligtvis stor sannolikhet för skador. Om du har valt ett budgetlaminat av låg hållfasthetsklass för att avsluta en lägenhet, bör du inte använda den här reparationsmetoden.

Men ändå, under vissa förhållanden, är det nödvändigt att påbörja reparationer exakt med golvdesignen. Om du har en liten lägenhet eller gemensam lägenhet, eller det inte finns något garage för förvaring av saker, måste du ordna möbler i rummet så snart som möjligt. Efter att lagret av laminat har lagts i enlighet med alla regler och villkor, kommer du att kunna få åtminstone några av de skrymmande möblerna på plats., flytta runt det efter behov.

Första stickningen

Arbetstrinn:

 • För det första är det nödvändigt att noggrant rengöra alla byggrester och rester av tidigare beläggningar..
 • Uppskatta omfattningen av arbetet.
 • Vid behov vattentätar vi golvet med fritt flödande blandningar eller mastik.

 • Vi tillverkar en grov screed med självutjämnande golvteknik, lägger en cementblandning eller lägger till expanderad lera.
 • Vi grundar, utför en ren avjämning eller lägger specialplattor eller torrt golv.
 • Självnivellerande golv måste täckas med en primer i varje steg..

 • Vi spacklar väggarna med ett grovt lager för att eliminera storskaliga oegentligheter.
 • Efter torkning slipar vi och grundar ytorna.
 • Fint kitt är ett obligatoriskt steg. Tapeten kommer att fästa bättre, kommer inte att synas genom fläckar och defekter.

Det är lämpligt att använda en primerlösning.

 • Limning av utvalda material. Tapeten limmas från det långt synliga hörnet eller från fönstret. Limkompositionen appliceras enligt rekommendationerna som motsvarar varje typ av rullmaterial. Vid tung tapet behandlas väggarna med kompositionen. Och ljusa och tunna beläggningar behandlas med en mjuk rulle med lim och appliceras omedelbart på plats.

 • Lägger laminat.
 • Montera golvlister mellan tapeten och golvet.

Installation av laminat före limning

För det första är det nödvändigt att slutföra allt förberedande arbete och göra ytan redo att lägga laminatet och klistra över väggarna. Därefter placeras ett speciellt lager av material. Detta kan vara kork, skummad polyeten, expanderad polystyren, barrplattor eller kork. De kommer att fungera som ett utjämnande och elastiskt underlag.. Skär försiktigt locket på plats med en kniv eller en speciell sax..

Markera en av väggarna med kilar (bitar av laminat, speciella lameller). Att lägga laminatet börjar med den första remsan. Brädorna ska inte ligga intill väggen. Avståndet kan vara inom 10 millimeter.

Nästa remsa faller från den sista resten. Killåsen snäpper på plats och brädorna förs till ett horisontellt läge. Killås på de första bladen i rad sätts in i föregående spår.

Klyftor slås ut med en stång och en hammare. Det allra sista steget i installationen är att trimma efterbehandlingsraden i bredd och längd. Kilarna tas bort. Därefter klistras väggarna över med de utvalda dukarna..

Efter tapetlimningen installeras golvlister för att stänga luckorna mellan laminatet och väggarna..

För information om hur du installerar en golvsockel, se nästa video.

tips och tricks

De mest erfarna renoverare och dekoratörer kommer att ge dig råd om den första efterbehandlingsmetoden när tapeten limmas först. Men ingen kommer att förbjuda dig, efter att ha studerat alla fördelar och nackdelar med båda metoderna, att göra ett val till förmån för den andra metoden. I varje specifik situation är dess eget alternativ fördelaktigt. Dessutom byter vi ofta tapeter ett par gånger under golvbeläggningens livslängd.

Livslängd för högkvalitativa laminat nå 25 år. Detta är jämförbart med bara några typer av tapeter. Men i alla fall är det lättare att byta väggbeklädnader och uppdatera interiören än att göra stora reparationer..

Så i detta fall appliceras tapeten redan med det färdiga golvet, de ger helt enkelt vissa problemsituationer.

Nedan följer en lista med rekommendationer för att hjälpa till med reparationer på ett eller annat sätt:

 • Den preliminära förberedelsen måste vara noga genomtänkt. Om du inte putsar väggarna tillräckligt bra och hittar den efter att du lagt laminatet kommer du att fläcka det mesta av ytan med efterbehandlingsmaterial. Och primern kan lämna hårda fläckar på golvet..

 • Vid prioritering av golvet, använd en skyddsfilm under tapetsering. Priset per meter på sådant material är inte högt, men med det imponerande området i dina rum kan köp av en extra duk kosta dig en snygg slant. Och naturligtvis, om du spiller vatten medan du arbetar med tapeter, kommer filmen troligtvis inte att rädda laminatet från svullnad..
 • Efter tapetsering av väggarna, låt dem torka ordentligt i några dagar. Ventilera sedan rummet, bli av med överflödig luftfuktighet. Detta sparar dig besväret med toppskikt av lågklassiga laminat..

 • Om du redan har lagt golvet och först klistrat tapeten, täck laminatet med folie medan väggarna torkar. Lågklassiga golvbeläggningar kan korrodera på grund av fukt som bildas i ett långsiktigt oventilerat rum..
 • Lim tapeten med laminatet försiktigt på golvet. Leta efter underlägg och trappstegar med släta gummerade fötter. Detta skyddar dig från att glida och förhindrar skador på golvet..
 • Om du delvis fyller rummet med skrymmande möbler som du tänker flytta senare är det bättre att placera det på ett tätt underlag..

Grundläggande rekommendationer för val av kombinationer av nyanser och mönster:

 1. Med ljusa monokromatiska väggar kan golvet vara ljust och med ett uttalat mönster..
 2. Det är bättre att dekorera mörka rum med ljusa beläggningar..
 3. Kalla rum kommer att bli mer bekväma med varma nyanser av trä på golvet och väggarna.
 4. Det är bäst att inte matcha väggbeläggningar och laminatgolv i samma nyans. De kommer att gå samman och få interiören att se blek ut..
 5. Tänk på belysningen i dina rum när du väljer material. Det kan påverka färguppfattningen och finishens goda kompatibilitet i hög grad med varandra..
 6. Om du väljer golv för ett väl upplyst rum är det bäst att undvika mörka nyanser. Allt damm kommer att synas.
 7. När barn och husdjur är i huset kan konstant smuts och skräp inte undvikas. Det är bättre att undvika att använda ljusa nyanser i golvbeläggningens inredning så att det inte är slående..
 8. Vitt laminat är mycket krävande när det gäller underhåll och den omgivande interiören.