Väggbeklädnader

Vita plattor: finesser av inredning

Det finns en utbredd uppfattning att vitt är opraktiskt i inredningen, det blir snabbt smutsigt och väcker i allmänhet en koppling till väggarna i ett sterilt sjukhusrum. Vissa, tvärtom, berömmer den här färgen och ser bara fördelar med den. Låt oss titta närmare på denna fråga med hjälp av exemplet med keramiska plattor. Vilka egenskaper har den här färgen?

Särdrag

Sedan antiken har vitt förknippats med lugn, lugn, lätthet, komfort. Denna färg är irriterande för ögonen och neutral. Det är perfekt för bakgrunden i alla rum, eftersom dess kombination med andra färger är universell. Denna färg ger visuellt volym till utrymmet och är därför perfekt för små utrymmen som badrum, toalett, kök..

Det bör noteras att i dessa rum är det som regel hög luftfuktighet och stänk finns överallt i badrummet. Vattendroppar, som torkar ut på en kakel, bildar en plack som är obehaglig för ögat, vilket är mest märkbart på färgad keramik. På en vit bakgrund är den praktiskt taget osynlig. Så mycket för paradoxen av vitt – det verkar, färgen smutsas lätt, men i badrummet är den tvärtom mycket praktisk.

Det är ett nöje att ta hand om den vita beläggningen. Dessutom åtföljs alltid vitt av begreppet renhet och briljans. Därför, för badrummet, är vita plattor den perfekta lösningen..

För att välja rätt vit kakel för en viss interiör måste du förstå dess typer. Nu finns det verkligen ett stort urval av detta fodermaterial i butikerna..

Vyer

Kaklade dekorativa plattor är indelade i typer beroende på produktionsmetod. Från själva namnet – “keramos”, som från forngrekiska betyder “bränd lera”, blir allt klart. Alla keramiska plattor är gjorda av lera. Men ändå är brickor olika. Det handlar om tillsatserna, kvaliteten på själva leran och tekniken för dess skapande.. Beroende på produktionsmetod finns det tre huvudtyper av keramiska plattor:

 • Monocotture – en mångsidig kakel som passar både golv och väggar. Den har ökade hållfasthetsegenskaper, har en tjock bas och emalj med mycket höga slitstarka egenskaper. För priset är en sådan kakel ganska dyr på grund av dess massiva och tjocklek..

 • Bikottura – traditionell typ av kakel. Ett ganska skört material, i jämförelse med det föregående, har egenskaper med låg hållfasthet, men det ser väldigt snyggt ut och är ganska lämpligt för inredning. Följaktligen kommer priset på en sådan kakel att vara lågt..

 • Stengods i porslin. Utmärkt för invändigt golv, eftersom det innehåller kvarts och fältspat, vilket gör det extremt hållbart. Dessutom, med korrekt bearbetning, imiterar den natursten och är inte sämre i styrka än naturligt. En sådan kakel kommer inte att vara billig..

Plattor är gjorda av både röd och vit lera. Och det här spelar också roll när du väljer. Vit lera gör plattor med en jämnare yta, och kanterna på sådana plattor slipas till perfekt skick, vilket gör att de kan läggas med ett minimum mellanrum.

Det finns ett stort utbud av keramiska plattor när det gäller ytstruktur. Det kan vara glansigt, matt, med konstgjorda sprickor, fördjupningar, vågor. Och det kan till och med göras varvat med strass och glitter. Här är förstås valet ditt..

Men det rekommenderas inte att använda kakel med glitter och annan inredning i badrummet. Med tiden faller de av och brickan förlorar sitt ursprungliga utseende..

Design

När du dekorerar designen av rum i vitt, se till att lägga till ljusa nyanser. Deras konsistens ska vara så rik som möjligt. Om vi ​​pratar om själva brickan, då en subtil blå nyans kommer att ge en kall atmosfär i rummet, och grädde eller beige – en varm. Denna funktion av vit färg kommer att skapa en bakgrund för dekorationen av det ursprungliga inre utrymmet..

Och om du också använder keramiska plattor av olika texturer, blir ett sådant rum ännu mer intressant. Till exempel kan matta plattor användas på golvet och glansiga på väggarna. Du kan lägga till mosaiker i olika färger på väggarna, vilket ger ditt rum originalitet..

Sömlös präglad monokromatisk kakel ser vacker ut. Det kan vara med silver, vågigt eller med rhombuses..

Dessutom, så att inredningen i rummet inte ser tråkig ut, används några olika tekniker för detta. Till exempel är en av dem färgglada tillbehör. Om det här är ett badrum, kan deras roll vara alla typer av golvmattor, ljusa handdukar, speglar, tvålfat, borsthållare och mycket mer, vilket hjälper till att undvika monotoni i rymden..

VVS kommer att lägga till sofistikering och lyx om det är dekorerat med olika gyllene element. Glashyllor kommer att se mycket rikare ut om deras kanter också är dekorerade i gyllene färg. Alternativt kan du experimentera med kontrast genom att installera VVS -armaturer eller svarta möbler. Detta är ett ganska djärvt beslut som kommer att se väldigt effektivt ut..

Om vi ​​pratar om ett rum kan målningar, hyllor, möbler, lampor användas som sådana tillbehör. Ljusa frukter eller grönsaker i ett vitt kök kommer att se bra ut och späda ut utrymmet. För att göra detta kan du använda en skål, diskret stående på bordet, med röd paprika, apelsiner och andra ljusa produkter. Förutom tillbehör kan du leka med ljus.

Vita kakel reflekterar perfekt nyanser av färgspektrumet som faller på dem: keramiska plattor spelar perfekt rollen som en kameleont, som tar på sig ljuset som brinner i rummet. Blått ger plattorna en blå nyans, röd – rosa. Gult tillför en varm atmosfär.

Med LED -källor kan du ändra ljusmättnaden i rummet beroende på ditt humör.

Numera blir användningen av stora massiva plattor i kombination med små mosaiker en ganska populär lösning inom design. Mosaiken kan också användas i alla möjliga färger. Detta format kommer säkert att göra din interiör unik. Texturerade väggplattor ser också mycket sofistikerade ut..

Om du inte vill använda ljusa färger i din vita inredning, men vill se ditt rum i vitt, hjälper följande tekniker dig. Om det är ett badrum kan du lägga till en spakänsla genom att lägga till växter, skal och småsten till den vita bakgrunden. Ett akvarium med fisk som lugnt flyter i det mot bakgrund av speglar kommer att se ganska intressant ut.

Dimensioner

Innan du går till affären för keramiska plattor, bör du bestämma vilken storlek som är den mest optimala för ditt rum. Det finns storlekar för varje kategori av keramiska plattor, det finns tre av dem: väggplattor, golvplattor och mosaik.

  Väggmodeller

  De är både fyrkantiga och rektangulära. Standardmåtten för fyrkantiga plattor är 150×150 mm. Men storlekarna 100×100 och 200×200 mm är också ganska vanliga. Rektangulära plattor är mycket mer olika: 25×150, 75×150, 100×150, 100×200, 150×200, 150×225, 250×300, 250×333, 275×400, 150×900, 300×900 mm. Standardstorleken på motstående rektangulära plattor anses dock vara 200×300 mm..

   Det finns flera faktorer som måste beaktas när du väljer den optimala storleken. Först bör du ta hänsyn till layouten på plattorna på väggen. Det är lämpligt att preliminärt beskriva den ungefärliga layouten med en penna för tydlighetens skull. Från ett sådant diagram kommer det omedelbart att ses hur det kommer att ligga på väggen och om det kommer att behöva klippas längs kanterna på väggarna.

   Den optimala storleken anses vara sådan att den inte behöver klippas alls. Efter en sådan markering kommer det också att bli tydligt hur många brickor du behöver. Dessutom bör en regel beaktas: ju mindre kakel, desto svårare blir det att hålla kakelfogarna parallella, särskilt på ojämna delar av väggen.

   Golvmodeller

   De är också rika på sin sort, och precis som väggmonterade är de fyrkantiga, vars standardstorlek är 300×300 mm. Men det kan finnas mycket mindre storlekar – från 48×48 mm. Golvplattor kan tillverkas i en rektangel, vars storlekar är 10×20, 20×30, 10×20, 20×25, 25×40, 30×60, 20×40, 20×10, 25×33, 60×30, 25×35, 25×50, 10×40, 30×10 cm.

   Men det är inte allt – golvplattor finns också i form av en femkant (86,5×150, 98×170, 115×200 mm), en sexkant (150×173, 170×196, 200×230 mm) och till och med en triangel (58×83, 68×97, 83×118, 98×139 mm).

   Innan du köper golvplattor, överväga golvytan för att beräkna det optimala beloppet. Som med väggar, använd ett visuellt layoutdiagram..

   Mosaik

   Det skiljer sig från en särskild kategori av keramikbeklädnader, eftersom det inte tillhör vissa standarder på grund av sin lilla storlek. Den består av keramikbitar, sten eller glas. På grund av sin miniatyrstorlek kan den kallas ett verkligt mångsidigt beklädnadsmaterial. För det första, eftersom det passar perfekt på alla ojämna ytor, samtidigt som de döljer deras defekter, och för det andra, med dess hjälp, kan du skapa riktiga konstverk, vare sig det är målningar eller en intressant prydnad.

   Mosaikarbete kräver minst mängd lim för att slutföra arbetet. Dessutom är den lika lämplig för väggbeklädnad, golv och till och med tak. Mosaiken är oftast fyrkantig. När det gäller dess dimensioner varierar den från 10×10 mm till 50×50 mm. Dessutom finns mosaiken med runda och rektangulära komponenter. De största storlekarna på sådana plattor är 100, 200, 250, 300 och 330 mm..

   Både långa och smala plattor kan passa dig, valet är alltid ditt. De vanligaste storlekarna är 25, 30, 40 cm och 60 cm.

   Urvalstips

   Först måste du besluta om den allmänna utformningen av rummet, liksom om inredningen i dess interiör. För att inte göra ett misstag när du köper måste du tydligt förstå vad du i slutändan ska få. Förutom ovanstående aspekter angående dess hållfasthetsegenskaper, geometriska form, samt prispolicy, det finns flera fler universella regler:

   • Välj vita plattor som imiterar naturmaterial – sten, marmor, trä. Denna konsistens kommer inte att se monoton och tråkig ut..

   • Välj brickor med en skuren kant (rättad). Denna kant minimerar gapet och gör sömmen praktiskt taget osynlig..
   • Välj så stora plattor som möjligt. För det första fungerar det snabbare med en sådan kakel och det blir mycket färre sömmar på väggen. Men kom ihåg att ju större kakelstorlek, desto högre krav på väggytan..

   • För injektering är det bäst att använda en speciell tvåkomponent epoxilimbaserad pasta. Det är dyrare än cementbaserat injekteringsbruk, men det absorberar inte fukt och tappar inte sina egenskaper på många år, bleknar inte eller faller ut.
   • Injektionsfärgen ska väljas enligt färgen på det mörkaste området i ritningen av själva plattan. Till exempel, om det är keramisk imiterande marmor, bör den mörkaste nyansen av “sten” väljas. Denna lösning kommer visuellt att minska klyftan mellan elementen..

   Vackra exempel i inredningen

   Vita plattor väcker en känsla av lugn. Det expanderar visuellt vilket rum som helst. Tack vare henne är rummet också fyllt med ljus..

   Vita plattor ser bra ut i korridoren, köket och badrummet. Denna neutrala färg kan kombineras med valfri nyans..

     Måtten på en vanlig hall är ganska små. Det är därför det är att föredra att använda vitt i det. Det hjälper till att visuellt utöka utrymmet..

     Se nedan för mer information.