Vardagsrum

Finheterna i vardagsrumsdesignen i modern stil

Trots att klassikerna alltid förblir relevanta föredrar många nu att dekorera vardagsrum i modern stil. Denna design kombinerar praktiskt, elegant minimalism och mycket intressanta dekorativa lösningar. Dessutom är modern stil ett ganska brett koncept, det tillåter många av de mest oväntade alternativen, så alla kan välja ett interiörprojekt efter eget tycke..

Du kan till och med tänka på inredningen i vardagsrummet själv. Det viktigaste är att ta hänsyn till alla nyanser i förväg och välja harmoniska kombinationer..

Särdrag

Även om modern design kan kallas mer mångsidig och fri än klassisk eller lantlig stil, finns det ett antal regler att följa för att skapa ett harmoniskt och mysigt vardagsrum.. Om du själv vill utveckla ett vardagsrumsdesignprojekt, överväg följande funktioner i den moderna stilen:

 • Modern design tenderar att vara så öppen som möjligt. Det är bra om du har ett mycket rymligt vardagsrum som kan delas visuellt – välj ett arbetsområde, ett barnhörna eller en plats för sport och kreativitet. Allt beror på dina hobbyer och preferenser. Ett relevant alternativ är också vardagsrummet i kombination med köket..
 • Lakonism och minimalism bör också hänföras till funktionerna i den moderna stilen i utformningen av hallen. Om du vill dekorera ditt vardagsrum i en liknande stil måste du avstå från överflödet av ljusa tillbehör, dekorerade möbler och tapeter med ornament. Modern stil kännetecknas av stora former, och onödiga dekorationer i kombination med moderna element kan se gammaldags ut..

 • Trots minimalismen i denna design kan det inte sägas att moderna interiörer är tråkiga. Tvärtom kan de se väldigt intressanta ut om du fokuserar på abstrakta former. Möbler och tillbehör kan vara ovanliga i form och struktur, men samtidigt inte överbelastade med detaljer. Denna design värdesätter asymmetri och oväntade lösningar..
 • Ett annat sätt att göra modern design så originell och intressant som möjligt är att välja komplexa färger. Om du begränsar dig till svart, vitt och rött i interiören är det osannolikt att stämningen kommer att bli fin och mysig. Ge företräde åt sammansatta nyanser: oliv, elfenben, choklad, gråblå, hallon eller terrakotta.

 • Den ovanliga uppdelningen av rymden är ett annat inslag i den moderna stilen. Detta kan göras med hjälp av färgschemat för finishen eller med olika belysning. Samtidigt är det värt att fysiskt avgränsa utrymmet bara om du har ett mycket rymligt vardagsrum och zonerna är funktionellt olika. En liknande skillnad är typisk för köket-vardagsrummet. I andra fall är det bättre att undvika valv, kolumner och partitioner..
 • Som med vilken design som helst är rummets semantiska centrum viktigt i en modern inredning. Ändå kan det finnas flera sådana centra i en rymlig hall. För att beteckna dem kan du använda sådana nyheter som elektriska eldstäder eller fontäner, samt markera det semantiska centrumet på ett mer traditionellt sätt – placera en TV, ett hörn med fotografier och album, ett matbord eller ett panoramafönster där..

Färger och inredning

Det är färgschemat som avgör hur mysigt ditt rum kommer att bli. Ljusa färger används inte särskilt ofta i modern inredning, det är bättre att ersätta dem med mörka eller pastellfärger. Samtidigt kan rika mättade färger visas som små accenter. För att skapa en harmonisk miljö i ditt vardagsrum, ta råd från designers och överväg följande faktiska färgkombinationer:

 • Vardagsrum i beige och gräddfärger – detta är en av de mest framgångsrika färglösningarna för hallen. Varma färger skapar en unik mysighet i rummet, hjälper till att koppla av och betonar den varma atmosfären i hemmet. Samtidigt gör ljusa färger rummet visuellt mer rymligt och reflekterar ljuset bättre. Om du har små fönster bör du definitivt överväga varma färger för inredningen..

 • Gulbruna toner lämplig för ägare av stora och ljusa rum. Du kan kombinera dessa två färger tillsammans eller dela vardagsrummet i två zoner med två färger. Om du väljer ljusgult kostar det minimalt att använda. För att få stora former i gult att se vackert och sofistikerat ut bör du välja senap och bleka pastellfärger..
 • Vardagsrum i svart – det här är en mycket intressant och modern lösning som inte kommer att lämna likgiltiga fans av experiment. Samtidigt, för att det mörka färgschemat ska se harmoniskt ut, bör rummet vara ganska rymligt och bra belysning kommer också att vara viktigt. Ren svart bör dock användas minimalt, med mycket mörka nyanser av blått, khaki, plommon och vinröd att föredra. I kombination med en liknande palett kommer varmgråa och metalliska färger att se bra ut..

 • Många väljer vardagsrum i gröna färger.. Beroende på vad du föredrar kan du göra det kallt eller varmt. Persika och citron nyanser är perfekta under de kalla gröna tonerna, med dem blir din inredning fräsch och intressant. Om du väljer varma gröna toner kan beige och terrakotta vara en harmonisk kombination. Men om du vill ge rummet ett distinkt och intressant utseende kan du prova ljusa nyanser av turkos..
 • Vardagsrum i klarröda färger det rekommenderas inte att göra det, men det är fullt möjligt att ersätta rött med mörka nyanser av vinröd eller fuchsia. Dämpade mörka toner är lämpliga även för basen av inredningen och för väggdekoration. De kombineras bäst med kallgrått, elfenben och dämpat blått..

För all lakonism i den moderna stilen i inredningen kan du inte klara dig utan tillbehör och inredning. Samtidigt är det viktigt att små detaljer inte är alltför fängslande, utan avskräcker interiören som helhet..

När du väljer en inredning, försök att ta hänsyn till följande nyanser:

 • En ovanlig målning kan dekorera inredningen i alla vardagsrum.. I modern stil väljs ofta abstrakta målningar med massiva monokromatiska fläckar, men det kan finnas andra alternativ. Till exempel kommer akvarelllandskap eller svartvitt grafik också att se bra ut i sådana interiörer..
 • En högteknologisk klocka passar bra i vardagsrummet.. Dessa kan vara golv- eller väggmodeller. Plast- och metallalternativ med geometriska former, genomskinliga glasur eller klockor av natursten kommer att se väldigt intressanta ut..

 • Mattor används ofta för vardagsrumsinredning.. I en modern inredning är det bättre att överge persiska mattor med orientaliska prydnader och ersätta dem med monokromatiska modeller. Långa högmattor som efterliknar djurhud kommer också att se bra ut, men dessa alternativ kräver extra omsorg från dig. Om du letar efter den mest praktiska lösningen kan du lägga på golvet den för närvarande fashionabla mattan – en luddfri matta gjord på grund av vävning av naturfibrer..

 • Snygga moderna vaser är också bra tillbehör. Beroende på kraven i din interiör kan de vara ljusa eller transparenta. I ett rymligt vardagsrum kan du placera massiva golvvaser, och i ett medelstort rum bör du begränsa dig till miniatyrprodukter..
 • Enkla men snygga gardiner med tyll kommer att se bra ut i ett modernt vardagsrum.. Persienner kan se för tråkiga ut, och traditionella blommiga gardiner är ofta väldigt gammaldags för ett modernt rum. Det är bättre att välja vanliga gardiner, modeller med små geometriska mönster eller breda randiga alternativ.

Designalternativ

Vardagsrummets utformning kan vara extremt varierad – moderna metoder för efterbehandling av golv, tak och väggar gör att du kan omsätta de mest vågade idéerna i praktiken. Samtidigt måste projektet med att avsluta rummet behandlas på ett heltäckande sätt. Om du planerar en större översyn i ditt gamla vardagsrum eller inreder en hall i ett nytt hus, måste du välja golv, tak och väggfinish så att de passar ihop.

Först och främst är det värt att utgå från önskad väggdesign, eftersom det är han som fångar ögat så snart du kommer in i rummet, men att välja rätt tak och golv är också mycket viktigt.

Golv

Golven i hallen i modern stil kan vara extremt olika – allt beror på ditt designprojekt. Ibland är täckningen i hela lägenheten densamma, och ibland väljs ett speciellt alternativ för vardagsrummet.. Tänk på dessa trendiga golvidéer:

 • Laminera – Detta är ett av de mest populära sätten för modernt golv. Den kombinerar praktiska, attraktiva utseende och relativt lågt pris. Dessutom kan du i butikerna nu hitta laminat med en mängd olika mönster, till exempel träimitation i naturliga nyanser, flerfärgade brädor och till och med intressanta alternativ med dekorativa tryck..

 • Linoleum kan också användas för vardagsrummet, men det är sämre än laminat i sina estetiska kvaliteter. Dessutom är den mindre hållbar och kan riva i områden under möbler eller vid dörrfogar. Den största fördelen med linoleum är dess låga pris..
 • Parkett – Det här är en dyr naturlig träbeläggning. Denna beläggning anses vara ganska varm, och den har också ett fantastiskt utseende. Du kan välja trä i olika färger och lägga ut det med mönster eller dela utrymmet med hjälp av färger. Man bör dock komma ihåg att parkettgolv kräver särskild omsorg..

För att inte bilda repor får möbler inte flyttas på den och hög luftfuktighet i rummet bör också undvikas..

 • Bricka Är en intressant golvbeläggning för alla typer av interiörer. Med dess hjälp kan du lägga ut ovanliga prydnader, skapa en monokromatisk blank eller matt finish. Dessutom kan sådant material vara för kallt för vardagsrummet. Golvet är täckt med kakel i de fall de planerar att bygga in värme.
 • Matta Är en annan lösning för ett modernt vardagsrum. Det kommer alltid att vara trevligt att gå på ett sådant golv barfota, och det kommer också att bidra till att skapa mys och en speciell atmosfär i rummet. Denna beläggning är dock inte lämplig för varje interiör. Dessutom kommer det luddbelagda golvet att kräva särskild omsorg, och du måste göra våtstädning oftare, särskilt om det finns djur i huset..

Tak

Vanligtvis är taket inte särskilt varierat. Men i en modern inredning kan ovanliga kreativa idéer förverkligas, med vilka vardagsrummet blir ännu mer bekvämt.. Tänk på följande möjliga lösningar:

 • Det enklaste alternativet är att avsluta taket med kalkning. Den är lämplig för finsmakare av traditionella alternativ. Det snygga vita taket passar bra till alla moderna inredningar. Dessutom är en så enkel finish helt möjlig att göra på egen hand. Man bör komma ihåg att det här alternativet kommer att se bra ut bara om du har en grov finish av hög kvalitet..

 • Takmålning – detta är ett sällsynt fenomen, men om du värdesätter experiment kan vardagsrummets interiör väl kompletteras med en sådan glädje. Så att taket inte verkar överbelastat och det är bekvämt att vara i rummet, försök att välja ett pastellfärgschema för taket. Blå, ljusgrå, persika eller beige nyanser kommer att göra..

 • Om du vill dölja bristerna i en grov finish, du kan lägga ut taket med plastplattor. De är fyrkantiga eller långsträckta, helt vita eller med ett enkelt ljusmönster. Detta alternativ kommer att göra taket visuellt mjukare och ge det en intressant konsistens. Dessutom är denna beläggning inte dyr, och du kan dekorera taket med plastplattor själv..
 • Upphöjt tak låter dig göra linjer helt raka, det är bekvämt att placera belysningsarmaturer runt hela omkretsen av lägenheten, samt att ge rummets design ett mer komplett utseende. Ändå kommer ett sådant alternativ att kosta mer, och ett undertak rekommenderas inte om du initialt har låga tak i din lägenhet..

Väggar

Väggdekor kan vara mycket olika. Designers rekommenderar dock inte att kombinera mer än tre färger eller använda ljusa prydnadstryck för moderna typer av interiörer.. Tänk på de mest relevanta finisherna och intressanta väggdekorationerna i vardagsrummet:

 • Tapet är fortfarande en av de mest populära väggdekorationsmetoderna i bostadslokaler. För ett vardagsrum i modern stil kan du välja olika alternativ. Du kan välja tapeter med abstrakta tryck, randiga eller vanliga färger. Om du värdesätter miljövänlighet i material bör du välja papperstapeter, men vinylmodeller kommer att ge dina väggar en extra intressant konsistens..
 • Nu väljer många människor för sin inredning textil tapeter Är en vacker beläggning gjord på naturfibrer av tyg – siden, linne, sammet eller bambu. Dessa tapeter kan användas för alla typer av interiörer på grund av olika tryck och färger. De kommer att skapa en ovanlig konsistens på väggarna och bidra till att förbättra atmosfären av komfort i rummet. Bland nackdelarna med sådana tapeter är relativt höga priser och behovet av noggrann vård..

 • Tapet – de är också ett intressant alternativ för inredningen i vardagsrummet. Vanligtvis väljs landskap eller panoramaer av vackra städer som bilder. I ett modernt rum kan sådana alternativ se väldigt relevanta ut. De låter dig transporteras till vilken vacker plats som helst, i ditt eget vardagsrum..

Av denna anledning används väggmålningar oftast bara i rymliga rum, för för dem måste du välja en hel vägg utan att dölja den med möbler och andra inredningsartiklar..

 • Enkel väggmålning Är en annan aktuell lösning för ett modernt vardagsrum. Släta, monokromatiska väggar smälter in perfekt med en minimalistisk design och belyser andra inredningsdetaljer. I ett litet vardagsrum rekommenderas att använda en eller två färger; i ett rymligt rum är en kombination av tre olika färger för olika väggar möjlig. Bland de nuvarande nyanserna kan du välja lila, beige, blå, persika, smaragd eller ljusgrå.

 • Färgning med textur uppnås tack vare speciella färgtillämpningstekniker. Om mjukt målade väggar kräver en perfekt grov finish, kommer texturerad målning att hjälpa till att jämna ut mindre oegentligheter. När du applicerar färg kan du skapa effekten av sprutning, droppande färg eller slag i olika riktningar.
 • Kakel du kan lägga ut alla väggar i vardagsrummet eller bara enskilda fragment. Vanligtvis väljs brickor som imiterar sten eller tegel. I en modern inredning kan sådana lösningar se väldigt ovanliga ut. Du kan välja dessa plattor i röda, bruna eller vitaktiga färger. Inredningen som imiterar murverk kan kombineras med vanliga målade väggar och metallinredning.

 • Ibland är väggar i en modern inredning dekorerade med pelare.. Oftast är det inte kolumner i klassisk stil med alla slags dekorationer, utan enklare rektangulära alternativ. De kan målas för att matcha väggarnas färg eller ha olika färg. En pelare inbäddad i en vägg kan vara en rent dekorativ del av inredningen, men ibland används den för praktiska ändamål, till exempel att lägga ut fotografier, klädkrokar eller små hyllor..
 • Vägggjutning – det här är ett annat intressant dekorativt element som kom från den klassiska stilen, men har blivit relevant för modern moderiktig design också. Gjuten är ett präglat plastöverlägg på väggen. Oftast görs horisontella linjer och ramar, men du kan hitta lister med en mer bisarr form. Lister är vanligtvis dekorerade med vanliga målade väggar..

Belysning

Belysning är en mycket viktig del av ett vardagsrumsdesignprojekt, men det förbises ofta. Under tiden kommer för stark eller för svag belysning att irritera dig, och du kommer inte att känna komforten i rummet fullt ut. Dessutom är det tack vare rätt belysning att rummets semantiska centrum kan särskiljas, betonade de framgångsrika färglösningarna, dölja bristerna i dekorationen och visuellt utöka utrymmet..

Du måste närma dig belysningen ansvarsfullt. I ett litet vardagsrum eller en studiolägenhet kan en enda ljuskälla vara tillräcklig, men för större rum på flera tiotals kvadratmeter bör både huvud- och extra ljuskällor väljas. Tänk på de bästa alternativen för vardagsrum i olika storlekar:

 • För ett litet vardagsrum med en yta på 8-12 kvm. m välj inte för många ljuskällor. Vanligtvis är en ljuskrona installerad i mitten av rummet, den ska vara tillräckligt ljus och ha mer än tre kraftfulla lampor. Försök ändå att välja slutna nyanser riktade i olika riktningar – så blir ljuset mjukt och diffust. Om du fortfarande vill lägga till en annan ljuskälla, använd en golvlampa eller bordslampa..

 • För vardagsrum från 14 kvm. m du kan välja två fullfjädrade ljuskällor och därmed dela utrymmet i zoner. Ibland görs två symmetriska ljuskronor på sidorna. Om du har ett ljusfärgat fönster kan du överväga en central ljuskrona som är parad med några omkretslampor längs de längsta väggarna från fönstret. Dessa belysningsalternativ kan vara mycket intressanta, men det exakta valet bör bero på utformningen av ditt rum..
 • I ett rymligt vardagsrum upp till 35 kvm. m flera ljuskällor kommer att behövas. Även om du har stora panoramafönster räcker inte en ljuskrona för att ge fullt ljus till en stor hall. Belysning görs ofta med enstaka lampor runt hela omkretsen, de kan placeras på väggarna och i taket. Enkla lampor kan också fördelas över hela takytan, vilket skapar en enhetlig bekväm belysning.

Dessutom, om du vill dela rummet i zoner, är det bättre att använda två eller tre separata ljuskronor, som skiljer sig åt i olika typer av belysning..

Vi väljer möbler

Möbler i ett modernt vardagsrum ska vara praktiskt, funktionellt och vackert. Ibland är det värt att välja ett material och en färg för alla möbler i rummet, och ibland kan du experimentera och försöka kombinera oväntade färger och texturer. I ett litet vardagsrum är det bättre att begränsa dig till en sak, och i ett rymligt rum kan du ge fantasin fria tyglar.

Hallen i modern stil präglas av möbler av trä, spånskiva, plast, konststen, metall och glas..

När du väljer möbler måste du tänka på ett antal nyanser så att arrangemanget av inredningsartiklar är bekvämt, och deras design betonar konceptet att dekorera hela rummet:

 • Om du har ett litet vardagsrum bör du övervägande välja skåp utan handtag och med ett minimalt antal öppna hyllor för att inte krossa utrymmet ytterligare. Det är också bra att välja blanka och ljusa fasader, eftersom de kommer att reflektera ljus och visuellt förstora rummet..
 • Även om du har ett rymligt vardagsrum, överdriv inte det med de små detaljerna. Modern stil tenderar att vara minimal, så utstående skåphandtag, snidade mönster eller målning på möbler kommer inte att se organiska ut. Samtidigt kan en intressant design skapas med hjälp av lakoniska icke-standardiserade former..

 • Om du har ett ljust vardagsrum ska möbler i det inte vara varken bleka eller alltför trotsiga. Hitta en färg som liknar väggdekorationen i ton, men har en annan nyans.
 • Arrangemanget av möbler bör närma sig eftertänksamt. Det är nödvändigt att markera rummets semantiska centrum och betona det med hjälp av andra inredningsartiklar.

 • Det är värt att välja ett lämpligt soffbord för stoppade möbler. Den ska inte vara för massiv så att soffan och fåtöljerna syns tydligt bakom den. Om du har en stor soffa fungerar inte heller ett mycket litet bord, annars blir det helt osynligt mot bakgrunden av stoppade möbler..
 • En TV, musiksystem och annan utrustning kan framgångsrikt integreras i möblerna så att utrustningen inte sticker ut för mycket och inte kränker designkonceptet.

Trots att utformningen av varje vardagsrum är individuell finns det en uppsättning universella möbler som är viktiga att ha i nästan alla rum.. Innan du går till affären, var uppmärksam på följande produkter:

 • Soffa Är en traditionell viktig del av vardagsrummet. En enrumslägenhet måste ha en bred och bekväm soffa som kan byggas ut. Om du har ett separat sovrum kan modellen vara nästan vilken som helst, så länge den passar bra in i lägenhetens inredning. Skynda dig inte att köpa en skinnsoffa, för det är inte särskilt bekvämt att sitta på den, läderet fastnar på kroppen, glider, svalnar och värms upp snabbt, trots sitt presentabla utseende. För hemmakomfort är det bättre att välja en soffa av textilier..
 • Fåtöljer kan också placeras i ett rum om det är tillräckligt stort. Ägare till stora familjer och de som gillar att bjuda in gäster till huset kommer att behöva dem. Du kan sätta stolarna bredvid soffan eller bilda ett separat område med deras hjälp..

 • Kaffe bord – en annan nödvändig sak. Det finns flera av dem i stora hallar. Du kan placera bärbara datorer och surfplattor, böcker, dekorativa vaser med blommor, brädspel eller hantverkstillbehör på sådana strukturer, beroende på dina intressen. Tabellerna är mycket olika – trä, sten, metallbelagda eller målat glas.
 • Vanligtvis placeras de också i vardagsrum skåp eller flera skåp med öppna och stängda hyllor. I ett sådant skåp kan du lagra böcker, fotoalbum, hushållsartiklar. Öppna hyllor kan också dekoreras med tillbehör – klockor, statyetter, vaser eller små skulpturer..

Du kan placera korgar och förvaringslådor i garderoben, vilket gör det ännu mer praktiskt att organisera utrymmet.

För ett rymligt vardagsrum med flera zoner är det bättre att välja flera olika små garderober, och för ett litet rum är det bättre att välja en massiv garderob.

Vackra exempel i inredningen

Designalternativen för ett vardagsrum i modern stil beror på dina behov och intressen, antalet familjemedlemmar, bilderna och layouten av själva rummet. För att inreda en modern hall harmoniskt måste du först tänka på de praktiska behoven och först då leta efter fashionabla sätt att få idén till liv. Tänk på verkliga exempel på olika interiörer.

I ett mycket litet vardagsrum bör ljusare dekorationer och möbler föredras: beige, mjölkigt, ljusgrönt, blått, rosa eller grått. Det är bättre att inte använda vitt i väggdekoration eller använda det minimalt, för ibland kan ett rum med det likna ett hotellrum och se obekvämt ut. Snygga tillbehör kan vara ljusa eller mörka, men du behöver inte överdriva det.

I allmänhet är det bättre att välja blanka monolitiska ytor så att de reflekterar ljus bättre. Till exempel kan en inredning med lila målade väggar, beige plastmöbler med inbyggda vitvaror, en mörkgrå soffa, ljusa vaser, en golvlampa och inramade foton se bra ut.

  I ett medelstort vardagsrum eller i ett rymligt vardagsrum har du råd med fler små detaljer. Om du inte planerar att dela in vardagsrummet i zoner, alla möbler och möbler bör vara ungefär desamma i sin stil och färgschema. Det är inte nödvändigt att ordna möbler kaotiskt, det är bättre att placera alla möbler runt ett semantiskt centrum, som kan fungera som ett bord, TV eller en artificiell öppen spis.

  Tänk till exempel på ett mörkt vinrött och lila vardagsrum med mörka trämöbler, beige mjuka möbler, metalltillbehör och flera ljuskällor..

  Om du vill dela in vardagsrummet i zoner, inom ramen för en modern stil är det bättre att göra detta utan fysiska skiljeväggar – du kan uppnå separation med hjälp av skillnaden i belysning, färger och möbelmaterial. Zoner kan markeras på olika sätt. Nu är det på modet att kombinera ett vardagsrum med ett kök, med ett barnrum eller med en hall, och i enrumslägenheter kombineras det med ett sovrum.

  Dessutom kan du välja en arbetsplats i det rymliga vardagsrummet eller helt enkelt dela det på ett sådant sätt att varje familjemedlem har sitt eget utrymme för avkoppling. Exempel med ett färgat golv kan vara intressant, med hjälp av vilka zoner som utmärks med väggarnas färg och struktur. Ibland använder de en teknik med olika kraft och färg av belysning – i rekreationsområdet kan ljuset vara svagt, men i köket och i arbetsområdet är det värt att lämna det ljust.

  För tips om hur du designar ett modernt vardagsrum, se följande video..